Türk ve Sudan hukukunda müktesep vatandaşlık
Acquired citizenship in Turkish and Sudanese law
  1. Tez No: 587090
  2. Yazar: MAWDAH BABİKER ZOMRAWİ FADUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİMYA GANİYEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk hukuku, Sudan hukuku, müktesep vatandaşlık, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu, 1994 tarihli Sudan Vatandaşlığı Kanunu, Turkish law, Sudanese law, Acquisition of Citizenship, Turkish Citizenship Law numbered 5901, Sudanese Citizenship Law of 1994
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Vatandaşlık, bir kişinin belirli bir devlete aidiyetini ifade eden bir kavramdır. Aidiyet ise bir kişinin vatandaşlık bağı ile bağlı olduğu Devleti kuran insan topluluğunun, başka bir ifadeyle, o Devleti kuran milletin bir ferdi, bir parçası olmasını ifade etmektedir. Bir kişinin, muayyen bir devletin vatandaşlığına sahip olması, o devletin kendi vatandaşına hem iç hukuk hem de milletlerarası hukuk bakımından bir takım ayrıcalıklar ile hakların tanımasını sağlamaktadır. Bu da demek oluyor ki, her devlet, kendi vatandaşını, vatandaşı olmayana nazaran, hukuken korumaktadır. Buna karşın, her devlet, bu hukuki korumanın karşılığında vatandaşından bir takım görevlerin yerine getirmesini de beklemektedir. Zira her vatandaşın, vatandaşı olduğu devlete karşı çeşitli sorumlulukları bulunmaktadır. Ancak belli bir devlette vatandaşa öz haklardan yararlanmak ve devlete karşı sorumlulukları yerine getirmek için kişinin, öncelikle, o devletin vatandaşı olması gerekmektedir. Vatandaşlık ise, doğumla kazanıldığı gibi, sonradan (müktesep vatandaşlık) da kazanılabilmektedir. Ancak belirtilmelidir ki, vatandaşlığın kazanılması ile ilgili farklı devletlerin hukuk sistemlerinde farklı düzenlemelere rastlanmakta ve bu durum, bilhassa, sonradan kazanılan vatandaşlık bakımından önem taşımaktadır. Bu farklılık, çalışmamızda yer verdiğimiz üzere, müktesep vatandaşlık açısından Türk ve Sudan hukukunda da söz konusu olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Citizenship is a concept that denotes a person's relationship with a particular state. This relationship indicates that the person, holding the citizenship, is a part of the human community or member of a nation that establishes the state. Every state provides its citizen a number of privileges or rights under domestic and international law. In other words, state legally protects its citizens disregarding the non-citizens. In return of this, state expects a number of duties from its citizens. Because, every citizen has a duty to maintain the citizenship bond with his respective state. However, in order to obtain the rights and fulfill the responsibilities towards the state, firstly a person must have to be a citizen of a state. Citizenship, can be acquired by birth or by obtaining nationality later. It should be noted that, there are different regulations in the legal systems of different countries concerning the acquisition of citizenship. This is particularly important in terms of acquired citizenship. The difference between Turkish and Sudanese law of nationality is the focal point of our study.