Radikal sağ hareketin kitle psikolojisi
Mass psychology of the radikal right movement
  1. Tez No: 587111
  2. Yazar: EVRİM BACACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: radikal sağ, radikal sağ hareket, faşizm, neo-nazizm, kitle psikolojisi, toplumsal psikoloji, Radical right, radical right movement, fascism, neo-nazism, mass psychology, social psychology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Radikal sağ hareketler Avrupa'da, özellikle 1980'li yıllardan itibaren giderek artan bir kitleye sahiptir. Eylem kabiliyeti ile tüm dünyada adını duyurmayı başaran radikal sağ hareketler, aynı zamanda güncel siyasette söz sahibi olmaya başlamıştır. Radikal sağ hareketlerin, ırkçı şiddet eylemleri ve nefrete dayalı ötekileştirici söylemleri, Avrupa genelinde toplumsal düzeni ve barışı tehdit etmektedir. Bunun yanı sıra, faşizme açıkça davetiye çıkardığına yönelik iddialar da radikal sağ hareketleri dikkat çekici bir hale getirmektedir. Çalışmanın şekillenmesinde fikir oluşturan ve tarihsel bir örnek olarak dayanak sunan faşizmin kitle psikolojisine yönelik açıklamalar, çalışmanın temel motivasyonunu oluşturmaktadır. Bu yönüyle, radikal sağ hareketin yükselişi diğer pek çok toplumsal, ekonomik ve kültürel koşulun yanı sıra insan faktörü ile ilişkilidir. Diğer bir ifadeyle, radikal sağ hareketin kitlesel yükselişini anlamak, kitle bireyinin içinde bulunduğu ruh durumunu anlamaktan geçmektedir. Bu sebeple, çalışmanın temel odağını, radikal sağ hareketin kitlesel yükselişinin altında yatan psikolojik faktörlerin araştırılması oluşturmaktadır. Çalışmanın temel iddiasını, radikal sağ hareketin kitlelerin ruhunda yükseldiği düşüncesi meydana getirmektedir. Bu iddia, radikal sağın kitle hareketi içinde yer alan bireylerin ortak bir ruh durumuna sahip oldu inancına dayanmaktadır. Bu düşünceden hareketle, bireylerin radikal sağın kitle hareketine katılmasına yön veren sosyal, ekonomik ve kültürel tüm koşullar ve bu koşulların birey üzerinde yarattığı psikolojik etkiler incelenmiştir. Birey psikolojisi, sosyal psikoloji ve kitle psikolojisi gibi konular üzerine yapılan kavramsal çalışmalardan faydalanılarak radikal sağ hareketin kitle bireyini tasvir eden bir figür ortaya çıkarılmıştır. Aynı zamanda hareketin toplum üzerinde yarattığı etki tahlil edilerek, radikal sağın ulaştığı kitlesel güç tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Radical right movements have an icreasing number of people in Europe, particularly since 1980s. Radical right-wing movements that have made their name all over the world with their ability to mobilzie have also started to have a say in contemporary politics. Racist acts of violence and hate-based marginalizing discourse of the radical right movements are threatening social order and peace throughout Europe. Moreover allegations of open invitation to fascism make radical right movements more interesting. Explanations on the mass psychology of fascism, which constitutes an idea in the shaping of the study and provides a historical basis constitute the main motivation of the study. In this respect, the rise of the radical right movement is associated with human factors as well as many other social, economic and cultural conditions. In other words, to understand the mass rise of radical right, one must understand the mental state of an individual who is a part of the mass. Therefore, main goal of this work is studying the psychological reasons behind the increase of mass actions of the radical right movement. The basic claim of the study is that the radical right movement is rising in the spirit of the masses. This claim is based on the belief that individuals who participate in the mass movements of the radical right have the common state of mind. From this point of view, the social, economic and cultural conditions that direct individuals' participation in the mass movement of the radical right and the psychological effects of these conditions on the individual are examined. Using the conceptual studies on individual psychology, social psychology and mass psychology, a figure depicting the mass individual of the radical right movement was revealed. At the same time, the impact of the movement on society was analyzed and the mass power of the radical right was discussed.