Sinop ilinin Boyabat ilçesi ağzı
The dialect of Boyabat district in Sinop
  1. Tez No: 587166
  2. Yazar: ZİNNUR AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK DENİZ AŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Boyabat (Sinop) Ağzı, Ağız Çalışması, Ağız Derlemesi, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Çukurhan, Dodurga, Okçumehmetli, Akyörük, Dialect of Boyabat (Sinop), Study of Dialect, Compilation of Dialect, Phonetic, Morphology, Çukurhan, Dodurga, Okçumehmetli, Akyörük
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 350
Özet
Çalışmada Boyabat (Sinop) ilçesinin dört bir yanından seçilen on üç köyden derleme yapılmıştır. Seçilen köylerin bazıları birbirine uzak, bazıları yakın ya da komşudur. Bölgelerdeki ağızların benzerliklerinin ve farklılıklarının görülebilmesi amacıyla hem birbirine uzak köylerden, hem de birbirine yakın köylerden kayıtlar alınarak derlenmiştir. Akyörük, Bektaş, Boyalı, Çattepe, Çukurhan, Darıözü, Dodurga, Ilıca, Kayaboğazı, Killik, Okçumehmetli, Osmanköy ve Salar köylerinden yirmi iki kişiden yirmi iki metin derlenmiştir. Derlenen metinler ses bilgisi, şekil bilgisi açısından herhangi bir karşılaştırma yapılmadan incelenmiştir. Bu çalışmada yörenin belirgin özellikleri, genel özellikleri ve köylere göre değişebilen daha özel özellikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Şekil bilgisi bölümünde, standart Türkçeden farklı kullanılan yapılar üzerinde durulmuştur. Sözlük bölümünde, standart Türkçeden farklı kullanıma sahip ya da yalnızca yöreye özgü sözcükler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study, compilation from thirteen villages all over the Boyabat (Sinop) district has been performed. Records have been taken both from remote villages and from nearby villages in order to see the similarities and differences of the dialects in the regions. Twenty-two texts have been compiled from twenty-two people from Akyörük, Bektaş, Boyalı, Çattepe, Çukurhan, Darıözü, Dodurga, Ilıca, Kayaboğazı, Killik, Okçumehmetli, Osmanköy and Salar villages. The compiled texts have been examined without any comparison in terms of phonetics and morphology. In the study, specific features of the region, general characteristics and particular features that can vary according to the villages have been tried to be determined. In the morphology section, the structures used different from the standard Turkish have been emphasized. The dictionary section includes the words different from the standard Turkish or specific to the region.