Giresun ili Bulancak ilçesi'nde yetiştirilen bazı maviyemiş (Vaccinium corymbosum L.) çeşitlerinin pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of pomological and morphological characteristics of some blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cultivars grown in Bulancak district of Giresun province
- Tez No: 587182
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Giresun, Maviyemiş, Morfolojik, Pomolojik, Vaccinium corymbosum L, Blueberry, Giresun, Morphological, Pomological, Vaccinium corymbosum L
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma 2015 ve 2016 yılları arasında Giresun ili Bulancak ilçesine bağlı Eriklik köyünde yetiştirilmekte olan maviyemiş (Vaccinium corymbosum L.) çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada kullanılan Berkeley, Bluecrop, Bluegold, Bluejay, Brigitta, Chandler, Darrow, Jersey, Northland, Patriot çeşitlerinden üçer bitki seçilmiş olup, toplam 30 bitki üzerinde pomolojik, morfolojik ve kimyasal özellikler yönünden incelenmiştir. Maviyemiş çeşitlerinde 2015-2016 yılı ortalamalarına göre bitki boyu 1.83 (Brigitta) ile 1.11 (Darrow) m; yaprak uzunluğu 6.68 (Chandler) ile 4.48 (Darrow) cm; yaprak genişliği 3.14 (Northland) ile 2.37 (Darrow) cm; verim 5.027.00 (Brigitta) ile 1649.00 (Jersey) g; meyve ağırlığı (g/100 adet) 308.68 (Chandler) ile 93.90 (Jersey) g; meyve boyu 13.18 (Brigitta) ile 9.82 (Jersey) mm; meyve eni 18.53 (Chandler) ile 12.58 (Northland) mm; sap çukuru çapı 3.77 (Brigitta) ile 2.41 (Patriot) mm; tohum sayısı 40.21 (Bluecrop) ile 8.26 (Brigitta) adet; pH değeri 3.13 (Berkeley) ile 2.66 (Darrow); suda çözünür kuru madde içerikleri %6.54 (Northland) ile %9.75 (Berkeley) ve sitrik asit cinsinden titre edilebilir asitlik değerleri %1.42 (Darrow) ile %0.62 (Berkeley) arasında bulunmuştur. Giresun ili Bulancak ilçesinde yetiştiricilik yapılan yetiştiricilikte, verim bakımından Brigitta ve Bluecrop çeşitleri, meyve büyüklüğü açısından da Chandler çeşidi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between 2015 and 2016 on the varieties of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cultivated in the Eriklik village of Giresun Bulancak district. Three plants were selected from Berkeley, Bluecrop, Bluegold, Brigitta, Chandler, Darrow, Jersey, Northland and Patriot varieties which were used in the study and they were investigated in terms of pomological, morphological and chemical properties on 30 plants. According to the average of 2015-2016 in blueberry varieties plant height 1.83 (Brigitta) with 1.11 (Darrow) m; leaf length 6.68 (Chandler) with 4.48 (Darrow) cm; leaf width 3.14 (Northland) with 2.37 (Darrow) cm; yield 5027.00 (Brigitta) with 1649.00 (Jersey) g; fruit weight (g/100 piece) 308.68 (Chandler) with 93.90 g (Jersey) g; fruit size 13.18 (Brigitta) with 9.82 (Jersey) mm; fruit width 18.53 (Chandler) with 12.58 (Northland) mm; stem hole diameter 3.77 (Brigitta) with 2.41 (Patriot) mm; number of seeds 40.21 (Bluecrop) with 8.26 (Brigitta) piece; pH value 3.13 (Berkeley) with 2.66 (Darrow); water soluble dry matter contents %6.54 (Northland) with %9.75 (Berkeley) ve titratable acidity values as citric acid %1.42 (Darrow) with %0.62 (Berkeley) found between. In the district of Bulancak, Giresun, Brigitta and Bluecrop varieties are recommended in terms yield and Chandler variety is recommended in terms of fruit size.