Roald Dahl'ın çocuk edebiyatı eserlerinde mizah unsurları
Humour elements in Roald Dahl's children literature works
  1. Tez No: 587199
  2. Yazar: ELİF CANAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA DUMANLI KADIZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, Çocuk Edebiyatı, Roald Dahl, Humour, Chıldren Literature, Roald Dahl
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
“Roald Dahl'ın Çocuk Edebiyatı Eserlerinde Mizah Unsurları”adlı bu yüksek lisans tezi dünya çocuk edebiyatı alanında verdiği eserlerle akla ilk gelen isimlerden biri olan Roald Dahl'ın kurgularında mizah unsurlarını nasıl kullandığını incelemek amacıyla ortaya konmuştur. İngiliz çocuk edebiyatı yazarı olan Roald Dahl, özellikle karakterlerini tasvir ederken ve benzetmelerinde mizahı ön planda tutan güçlü üsluba sahip bir yazardır. Yazarın Türkçeye çevrilen çocuk edebiyatı alanında toplam on altı çocuk kitabı:“Dünya Şampiyonu Danny”,“Cadılar”,“Matilda”,“Dev Şeftali”,“Charlie'nin Çikolata Fabrikası”,“Yaman Tilki”,“Kaplumbağa”,“Koca Sevimli Dev”,“Bay ve Bayan Kıl”,“Büyülü Parmak”,“Charlie'nin Büyük Cam Asansörü”,“George'un Harika İlacı”,“İrikıyım Timsah”,“Zürafa, Peli ve Ben”ve iki otobiyografik eseri“Küçük Adam Büyürken”,“Tek Başına”vardır. Yaşamı neşeli bir tavırda geçirme olanağı sağlayan mizah, insana birçok özellik kazandırmada da yardımcı olur. Eleştirel bakış açısının yanında en kötü anlarda bile olumlu bir tutum sergilemek mizah anlayışının içerisinde yer alır. Bu tavrı insana henüz çocukken kazandırabilmek ise çok önemlidir. Bu sebeple eğitim içerisinde mizahı kullanmak hem çocukların dikkatini çekebilmek için; hem de çocuğa kişisel ve düşünsel gelişiminde önemli katkılar sağlayacağı düşünüldüğünden mizahın çocuk yazınında kullanılmasının önemli olduğu varsayılmaktadır. Bu tezde öncelikle Roald Dahl'ın çocuk edebiyatı eserlerindeki mizah unsurlarının edebi kurguda nasıl kullanıldığı araştırılmıştır. Bu kapsamda tezin ilk bölümünde araştırmanın amacı ve problem durumu ortaya konmuştur. İkinci kısımda ise; çocuk edebiyatının tanımı yapılarak genel edebiyat tanımından ayrılan yönleri belirlenmiş ve mizah ile ilgili kavramsal açıklamalar yapılmıştır; ardından da eserleri incelenen yazarın hayatına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırmanın örneklemi seçilen Roald Dahl'ın çocuk edebiyatı eserlerindeki mizah unsurları incelenmiştir. Dördüncü bölümde bulgulara, araştırmanın son bölümünde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis titled“Humour Elements in Roald Dahl's Children Literature Works ”was published in order to examine humorous elements in the texts of children literature in the works of Roald Dahl who is a prominent figure due to his works in the field of world children literature. Roald Dahl -who is a writer of World Children Literature- has unique wording which gives particular importance to humour, especially in depiction of his characters and imagery. Writer has sixteen books in the field of Children Literature:“Danny the Champion of the World”,“ The Witches”,“Matilda”,“James and the Giant Peach”,“Charlie and the Chocolate Factory”,“Fantastic Mr.Fox”,“The BFG”,“The Twits”,“The Magic Finger”,“Charlie and the Great Glass Elevator”,“George's Marvellous Medicine”,“The Enourmous Crocodile”,“The Giraffee and the Pelly and Me”) and has two autobiographical books:“Going Solo”,“The Boy”. Humour, which allows to spend life in a cheerful attitude, also helps people to gain many skills. In addition to gaining a critical point of view through humour, even under the worst circumstances acting in a positive manner is the part of sense of humour. It is very important to gain this attitude during childhood. Considering the using humour in education makes a major contributions to both draw childreen's attention and improve intellectual development of the children, importance of using humour in Children Literature leaps to the eye. This master's thesis accord priority treatment to examine using humorous elements in the texts of children literature in the works of Roald Dahl. Within this framework, first chapter focused on“Purpose of Thesis”and“Problem Statement”. In second chapter, Children Literature was described, specifieded its difference form the Literature and made conceptual explainations of humour, also was touched on biography of Dahl. In third chapter, humorous elements in children literature books of Roald Dahl who is selected paradigm of thesis was studied. In fourth chapter was included the results and in the final of thesis, given place for conclusion and submissions.