Çalışma yaşam kalitesi,çalışanların duygusal emeği ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiler ve bir uygulama
Relationship between quality of work life, employees' emotional labour and intention to leave the job; an experiment
  1. Tez No: 587198
  2. Yazar: MUSTAFA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Yaşam Kalitesi, Duygusal Emek, İşten Ayrılma Niyeti, Work Life Quality, Emotional Labour, Intention to Leave the Job
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez çalışmasının amacını çalışma yaşamı kalitesi, çalışanların duygusal emeği ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiler ve bir uygulama konu başlıklı araştırmanın incelenmesi oluşturmaktadır. Bu çerçevede birinci bölümde çalışma yaşam kalitesi kavramı üzerinde durulmuş, ikinci bölümde ise duygusal emek ve işten ayrılma niyeti kavramlarına değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise araştırma ve analiz bölümüne yer verilmiştir. Araştırma bölümünde, evren boyutu olarak çalışma hayatının değişik sektörlerinde çalışanlardan rastgele yöntem ile 300 kişi tespit edilmiştir. İhtiyaç duyulan verilerin anket yoluyla elde edilmesine karar verilmiş, 300 kişi olarak belirlenen hedef kitle üzerinde gerçekleştirilen anketlerden 224 tanesinin gerekli koşulları sağladığı, 76 tanesinin ise gerekli koşulları sağlamadığı gerekçesiyle değerlendirmeye alınmamıştır. Araştırma, kavramsal modeli ifade eden H1 ve H2 şeklinde iki ana hipotezden oluşmaktatır. Birinci ana hipotezin alt boyutunda H1a, H1b, H1c, H1d, H1e, H1f, olmak üzere altı adet alt hipotez oluşturulmuş, ikinci ana hipotezin alt boyutunda ise H2a, H2b, H2c olmak üzere üç alt hipotez ele alınmıştır. Hipotezleri test etmek üzere yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre ise H1, H1a, H1b, H1c, H1d, H1e, H1f, H2, H2c Kabul edilmiş, H2a ve H2b Red edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine, on the basis of an experiment, the relationship between quality of work life, employees' emotional labour and intention to leave the job. In this connection, the first part of the thesis deals with the concept of quality of work life and the second part looks into the concepts of emotional labour and intention to leave. The third part of the thesis consists of the research and the analysis. In the research part, a random sample of 300 employees was taken from different sectors of activity. The necessary data was collected by way of survey; out of the answers obtained from the survey conducted on the sample of 300, 224 were taken into consideration and the remaining 76 were discarded due to failure to meet the requirements. The research consisted of two main hypotheses, indicated as H1 and H2, representing the conceptual model. Six sub-hypotheses, indicated as H1a, H1b, H1c, H1d, H1e and H1f, were formulated under the first main hypothesis, and three sub-hypotheses, H2a, H2b and H2c, were formulated under the second. At the outcome of the regression analysis conducted to test the hypotheses, H1, H1a, H1b, H1c, H1d, H1e, H1f, H2 and H2c were accepted and H2a and H2b were rejected.