Being an orphan: The impact of absent presence in constructing child's personality in Roald Dahl's James and The Giant Peach and The BFG
Yetim olmak: Roald Dahl'ın James ve The Gıant Peach ile BFG'sinde çocuk kişiliğini şekillendirmede yoklukta varlık etkisi
  1. Tez No: 931472
  2. Yazar: ZINAH BASIL MOHAMMED AL-SAMMARRAIE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGAHAN BAKŞI YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yok Sayılan Varlık, Çocuk Kişilik Gelişimi, James and the Giant Peach, The BFG, Çocuk Edebiyatı, Çocukluk Travması Teorisi, Absent Presence, Child Personality Development, James and the Giant Peach, The BFG, Children's Literature, Childhood Trauma Theory
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, Roald Dahl'ın James ve Dev Şeftali ile The BFG eserlerinde yokluğun varlığı olgusunun bir çocuğun kişilik gelişimi üzerindeki etkisini incelemektedir. Çocukluk Travması Teorisi'nin sağladığı içgörülerden faydalanarak, bu araştırma öksüz veya ihmal edilmiş kahramanların ebeveyn ayrılığına nasıl tepki verdiğini, bu durumun benlik algılarını, duygusal durumlarını ve dünyaya bakış açılarını nasıl şekillendirdiğini ele almaktadır. Seçilen eserlerin anlatı analizi yoluyla, çalışma, Dahl'ın karakterlerinin geleneksel mutlu çekirdek aile modeline uymadığını ve ebeveyn figürlerinden yoksun büyümenin zorluklarıyla yüzleşmek zorunda kaldıklarını ortaya koymaktadır. Bu kırılgan çocuk karakterlerin temsillerini daha iyi anlamak için araştırma, yazarın fantastik unsurlar ve alegorik anlatımları nasıl ve neden kullandığını incelemekte; bu tercihlerle karakterlerin iç çatışmaları ve baş etme mekanizmalarını daha görünür kıldığını göstermektedir. Ayrıca, Dahl'ın eserlerini ebeveynsiz çocuğun toplumsal ve kültürel bağlamdaki statüsünü ele alan bir çerçevede konumlandırarak, bu eserlerin söz konusu perspektifleri nasıl alt üst ettiğini ve ihmal edilen çocuğun sıkıntılarının hafifletilmesine dair bir söylem geliştirdiğini değerlendirmektedir. Edebiyat, modern psikoloji ve sosyolojiden faydalanan bu araştırma, çocuk edebiyatının yokluğun varlığı üzerinden parçalanmış benliği nasıl iyileştirdiğine dair anlayışı derinleştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of absent presence on the development of a child's personality in Roald Dahl's James and the Giant Peach and The BFG. Drawing on Childhood Trauma theory to provide insights into child development, this research explores how orphaned or neglected protagonists navigate parental separation, examining its effects on their sense of self, emotional state and worldview. Through a narrative analysis of these works, the study analyzes how Dahl's characters deviate from the conventional happy nuclear family, confronting the challenges of growing up with minimal or absent parental figures. To illuminate the vulnerability of these child characters, the research examines the use of fantastical elements and allegorical representations, which amplify their inner conflicts and coping mechanisms. Furthermore, the study situates Dahl's works within their social and cultural contexts to explore representations of the parentless child in the public imagination, analyzing how the novels subvert these perspectives and advocate for alleviating the struggles of neglected children. By integrating literature, modern psychology and sociology, this research aims to enrich our understanding of how children's fiction addresses the fragmented self, ultimately offering pathways to healing and wholeness through the lens of absent presence.