Kadınların serbest zaman etkinliklerini değerlendirme biçimleri üzerine nitel bir çalışma
A qualitative study on women' s forms of evaluation of leisure ti̇me activities
- Tez No: 587202
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE ESENTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Rekreasyon, Serbest Zaman Aktiviteleri, Kadınlar ve Serbest Zaman, Leisure, Recreation, Leisure Time Activities, Women and Leisure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı İzmir Büyükşehir Belediyesi özelinde, serbest zaman etkinliklerine katılan kadınların serbest zaman etkinliklerine değerlendirme biçimlerini inceleyerek, kadınların serbest zaman etkinliklerine yönelik arz ve taleplerinin saptanması ve mevcut durumdaki kazanımlarının tespit edilmesidir. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak nitel veri toplama tekniklerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu İzmir sınırları içerisinde yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi' nin kadınlara yönelik fiziksel aktivite içerikli serbest zaman aktivitelerine katılan yaşları 22-58 arası toplam 38 gönüllü kadından oluşmaktadır. Çalışmada araştırmacı tarafından ses kaydına alınan katılımcı görüşleri yazıya dökülerek bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Veriler iki farklı kişi tarafından ''Nvivo 10 '' nitel analiz bilgisayar programı aracılığı ile tema ve alt temaları dikkate alınarak kodlanmış verilerin birbiriyle örtüşen temaları gruplandırılmıştır. Elde edilen veriler daha önce belirlenen temalara göre kategorilendirilmiş içerik analizi ile kodlar düzenlenmiştir. Kodlayıcılar arasındaki uyumu gösteren Cohen kappa istatistiği (r= 0.91) hesaplanmıştır. Değer kodlar arasında çok iyi uyum olduğunu göstermektedir. Araştırma sonucunda; serbest zaman etkinliklerinin kadınların yaşam biçimlerini olumlu etkilediği ve yaşam kalitelerini arttırdığı bulunmuştur. Serbest zaman etkinlikleri kadınlar için; kendilerini psikolojik olarak iyi hissettikleri, özgüven kazandıkları, sosyalleştikleri ve gündelik yaşamın monotonluğunun dışında kendilerine vakit ayırabildikleri bir zaman olarak görülen bir zamanı ifade etmektedir. Ayrıca kadınların serbest zamanlarını değerlendirme biçimleri kişiden kişiye farklılık gösterse de dış unsurlardan etkilenmektedir ve kadınlar serbest zaman etkinliklerine katılımlarını etkileyen bir takım engellerle karşılaşmaktadırlar. Yapılan analizler sonucunda, kadınların serbest zaman etkinliklerine katılım engelleri arasında; aile ve çocuk, iş yükü, zaman, ulaşım ve sağlık gibi sorunlar gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, to investigate the forms of women' s evaluation in leisure activities on leisure time. In this study ,it will examine supply and demand relations for women's leisure time activities and to determine the gains the results obtained inlight of leisure time activities. İnterviews, one of the tools of qualitative data analysis, were used as data collection method in the study. The study consists of 38 women between 22-58 years of age who participated in physical activities for women of İzmir Metropolitan Municipality which is located in İzmir. Recorded voices of participations were converted into prose and data were coded by considering main themes and sub-themes with the help of '' Nvivo 10'' qualitative analysis software by two professionals. Coherent themes were grouped, data were categorized under the themes and codes were defined by content analysis. Cohen kappa statistics that shows coherence between encoders were calculated as r= 0.91. Thus, the value implies high coherence between raters at very good level. As a result of this study it was determined that women engaging in leisure activities have positive effect on their life and life quality. Leisure activities mean for women ; the time which is feel psychological free , self confidence, socializing and it refers to a time that is seen as a time in which they can spend time outside of the monotony of everyday life. In addition, although women's leisure time varies from person to person, they are influenced by external factors and there are many factors which prevent people participating in recreation activities. As a result of the analysis, among the barriers of women's participation in leisure time activities; family and children, workload, time, transportation and health.