Gülçin Alpöge'nin yapıtlarında karakter yaratımı bağlamında çocuk
Child within the context of character creation in the works of Gülçin Alpöge
- Tez No: 587203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA DUMANLI KADIZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gülçin Alpöge, çocuk edebiyatı, karakter yaratımı, Gülçin Alpöge, children's literature, character creation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı; Gülçin Alpöge'nin yapıtlarında karakter yaratımı bağlamında“çocuk”u incelemektir. Çalışmada Alpöge'nin yapıtları arasından çocuk kitabı olanlar incelemeye alınmıştır. Yapıtlardaki karakterler ve görseller, karakter yaratımı bağlamında incelenmiştir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden belge çözümleme kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde ise nitel veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Karakter yaratımında Prof. Dr. Sedat Sever'in karakter geliştirme yolları kod olarak kullanılmıştır. Görsellerin incelenmesinde ise Prof. Dr. Firdevs Güneş'in görsel okumada belirlediği 4 özellik kod olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak; Gülçin Alpöge'nin yapıtlarında en çok kullandığı karakter geliştirme yolunun 53f ile“Karakterlerin Davranışlarıyla ve Eylemleriyle Geliştirilmesi”yolu olduğuna ve görsellerde en çok kullandığı özelliğin ise 127f ile“Güdüleme ve Merak Uyandırma”kodu olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gülçin Alpöge, who is known as a preschool expert and loves children, has written many fairy tales and stories for them. The aim of this study is to analyse“the child”within the context of the character creation within works of Gülçin Alpöge. In this study, among the works of Alpöge, the children's books have been analysed. The characters and visuals in the works are examined within the context of character creation. In the study, document analysis, one of the qualitative research methods, is applied. The data obtained from the research have been analysed through the content analysis technique. For character creation Dr. Sedat Sever's character development methods have been applied as the code. For the examination of visuals, the four features of visual reading as developed by Prof. Firdevs Güneş have been used as codes. As a result, it is concluded that most frequently used character development method within the works of Gülçin Alpöge is the method of“Improving the Characters' Behaviours and Actions”with 53f, and that the most commonly used feature in images is the code of“Motivation and Curiosity Awakening”with 127f.