Tahir Harimi Balcıoğlu'nun hayatı, eserleri ve düşünce dünyası
Tahir Harimi Balcıoğlu's life, works and world of thought
  1. Tez No: 587218
  2. Yazar: YUNİS BALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BOZKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tahir Harimî, Din, İslâm, Tarih, Mezhep, Sünnilik, Şiîlik, Batinîlik, Tasavvuf, Tahir Harimî, Religion, Islam, History, Denomination, Sunnism, Shiism, Batnism, Sufism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tahir Harimî Osmanlı devletinin son dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında yaşamış, dinî ve millî değerlere bağlı, önemli bir ilim adamıdır. Medrese eğitimi görmüş olan Tahir Harimî, birçok konu ve alanda fikirlerini ifade etmiştir. Tahir Harimî, özellikle din, tarih, medeniyet tarihi, inanç tarihi, İslâm ve İslâm medeniyeti üzerinde yoğunlaşmış, geleceğe ışık tutan kalıcı ve değerli eserler ortaya koymuştur. O, millî ve dinî değerlerin muhafazasının milletin birliği, beraberliği ve devamı açısından önemini vurgulayan görüşler beyan etmiştir. Tahir Harimî, dinin ve dinî değerlerin sahih kaynaklardan öğrenilmesi ve öğretilmesi konusunu milletin geleceği açısından önemli bulmuş ve buna dönük örnekler ortaya koymuştur. Ben bu tezde önce Tahir Harimî'nin ailesi, çocukluğu, öğrenimi, hayatını ve eserlerini inceledim. Ardından O'nun düşünce dünyasını, kitaplarından seçtiğim başlıklar çerçevesinde tespite çalıştım. Elde ettiğim değerlendirmeleri ve tespitleri hem tezimin ilgili bölümlerinde ve hem de sonuç bölümünde özetlemeye çalıştım.
Özet (Çeviri)
Tahir Harimî, lived in the last period of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey in the first year, depending on the religious and national values, it is an important scholar. Tahir Harimî who was educated in madrasah, expressed his ideas in many subjects and fields. Tahir Harimî focused on religion, history, history of civilization, history of faith, Islam and Islamic civizilation and produced permanent and valuable works that shed light on the future. He experessed opinions emphasizing the importance of the preservation of national and religious values for the unity, solidarity and continuity of the nation. Tahir Harimî found the issue of learning and teaching religion and religious values from authentic sources important for the future of the nation and revealed examples for this. In this thesis, I first examined Tahir Harimî's family, childhood, education, life and works. Then I tried to determine his world of thought within the framework of the titles I chose from his books. I have tried to summarize the evaluations and determinations I have obtained both in the related chapters of my thesis and in the conclusion section.