Tahir Harimi Balcıoğlu'nun hayatı, eserleri ve faaliyetleri
Biography, works and articles of tahir Harimi Balcioğlu
- Tez No: 688306
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ŞİMŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Tahir Harimi, Kütüphane, Şiilik, Balcızade, Edremit, Tahir Harimi, Library, Shiism, Balcızade, Edremit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 350
Özet
Çalışmamızın konusu, kendisini ilime adamış inanç uzmanı Tahir Harimi Balcıoğlu'dur. Dönemin âlimi kabul edilebilecek Tahir Harimi, yaşadığı dönem şartlarına bakıldığında Osmanlı'nın son yıllarında eğitim görmüş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında araştırmaları sonucu eserlerini kaleme almıştır. Çalışmalarını yürüttüğü konuları; tarih, din, İslam dini, mezhepler, Şiilik, inanç tarihi, medeniyet tarihi, kütüphaneler tarihi ve Edremit şehri tarihi olarak ifade edebiliriz. Onun düşüncelerinde Türk milletinin bağımsızlığı, İslam dini değerlerinin önemi, bu değerlerin doğru şekilde aktarılması ve korunması yer almaktadır. Tahir Harimi'nin hayatı incelendiğinde hayatında en önem verdiği şeylerin yansıması olarak arkasında bıraktığı yüzlerce ciltlik kitapları ve kaleme aldığı onlarca yazıları ve eserleri olduğunu görmekteyiz. İlime adanmış bu hayatın, eğitimin ve üstlendiği görevlerin, kendi milletine ve İslam dininin gerekliliklerine bağlı bir bilim insanı olduğunu görüyoruz. Birinci Dünya Savaşı'nda Filistin cephesinde, Kurtuluş Savaşı'nda Ayvalık cephesinde ve İkinci Dünya Savaşı'nda ise yedek piyade asteğmen olarak görev alan Tahir Harimi, Edremit Evkaf dairesinde kâtiplik, Balıkesir Vilayet Meclisi Umumi Azalığına seçilmiş, çeşitli yerlerde imamlık ve vaizlik görevlerine getirilmiştir. Bu görevler esnasında bile okumayı, araştırmayı bırakmamış, Türk ilmine önemli eserler kazandıran önemli bir ilim insanıdır. Onun hayatı, ailesi, eğitimi, düşünceleri ve eserleri, Türk gençlerine örnek olmuş ve memleketi Edremit'e mâl olmuş önemli bir şahsiyet olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is a specialist in the history of religion and belief Tahir Harimi Balcıoğlu who devoted himself to science. Tahir Harimi, who can be considered as scholar of the period, was educated in the last era of the Ottoman Empire and wrote his works as a resulf of his researches that he did in the first years of the Republic of Turkey. We can state topics of his works as history, religion, religion of Islam, sects, shiism, history of belief, history of civilization, history of libraries and city of Edremit. His thoughts include the independence of the Turkish nation, the importance of Islamic religious values, and correct transmit and protection of these values. When we examine Tahir Harrimi's life, we understand that he has hundreds of volumes of books and dozens of writings and works that he left behind as a reflection of the things he cares most about in his life. We see that he is a scientist, based on his life which is devoted to science, his education and the duties he assumes, his devotion to his nation and the necessity of the religion of Islam. Tahir Harimi, who served on the Palestine frontline in the First World War, on the Ayvalık front in the War of Independence, and as an infantry third-lieutenant in the Second World War, was elected as a clerk in the Edremit Foundation, General Member of the Balıkesir Provincial Council, and he is chosen as imam and preacher in various places. He is an important scientist who did not stop reading and researching even during these duties and contributed important works to Turkish science. He appears as an important figure who devoted himself to his hometown Edremit, has guided the Turkish youth with his life, family, education, thoughts and works.