Hz. Peygamber'in gençleri eğitim yöntemleri
The Prophet's method of educating young people
  1. Tez No: 587229
  2. Yazar: SUAT DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Peygamber, Gençler, Gençlik, Sahâbe, İlim, Eğitim, Öğretim, Yöntemler, Prophet, Adolescents, Youth, Science, Companions, Education, Teaching, Methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Tarih boyunca çocuk ve gençlerin eğitimi önemli bir yere sahip olmuştur. Gençler bir toplumun en değerli hazinesi ve geleceğidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) de nübüvvet vazifesinin başından hayatının sonuna kadar genç sahâbîlerin eğitimine ayrı bir önem vermiştir. Onları dini ve dünyevi pekçok yönden eğitmiş ve insanlara örnek nice genç sahâbe yetiştirmiştir. Burada da Hz. Peygamber'in bu muvaffakiyetinin sırları ve izlediği yöntemler tespit edilip incelenmeye çalışılmıştır. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) gençleri eğitim yöntemleri ile ilgili hadislerin incelendiği bu çalışma, önsöz, giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısımlarından meydana gelmektedir. Birinci bölümde; Hz. Peygamber'in Kur'ân ve Sünnet'te eğitimci (muallim) olarak vasıfları, Allah Teâlâ'nın O'nu özel terbiye etmesi, O'nun ilim, eğitim ve öğretim sahasındaki hizmetleri kısaca anlatılmıştır. Tezin asıl bölümünü oluşturan ikinci bölümde ise; Hz. Peygamber'in genç sahâbîleri eğitim yöntemleri ile ilgili seçilen hadisler temel eğitim yöntemleri çerçevesinde incelenmiş ve gerekli değerlendirmeler sunulmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme, çalışmanın sonunda gelinen noktalar, bazı temenni ve tavsiyeler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the education of children and adolescents has played an important role. Young people are seen as the most precious treasure and the future of a society. The Prophet (pbuh) also placed great importance on the education of young companions from the beginning of his prophethood to the end of his life. He educated them in many ways, religiously and worldly, and raised many young companions as role models for mankind. The present work attempts to determine and examine his methods and the secrets of his success. This study investigates hadiths about the Prophet's (pbuh) methods of education of adolescents in five sections: preface, introduction, two main sections and conclusion. In the first main section, I will briefly explain the Prophet's qualifications as an educator with quotes from the Qur'an and Sunnah, his special training by Allah and his services in the fields of scholarly knowledge and education. In the second main section which is the core of the thesis; the selected hadiths about his methods were examined within the framework of basic education methods and necessary evaluations were tried to be presented. I will conclude this work with a general evaluation, sum up the points this study has reached and mention some wishes and recommendations.