4. sınıf öğrencilerinde mobil cihaz kullanımı ve annelerin çocuklarının mobil cihaz kullanımını kontrolünün çocukların davranışları üzerine etkisi
Use of mobile devices in 4th grade students and the effect of the mothers' control of the use of mobile device on children's behaviors
- Tez No: 587278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Mobil cihaz kullanımı, 4. sınıf öğrencileri, anne takibi, kontrollü mobil cihaz kullanımı, kontrolsüz mobil cihaz kullanımı, bilinçli mobil cihaz kullanımı, bilinçsiz mobil cihaz kullanımı, Mobile device use, 4th grade students, maternal follow-up, controlled use, uncontrolled use, conscious use, unconscious use
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırmada 4. sınıf öğrencilerinin mobil cihazları kullanım amaçları, kullanım süreleri, mobil cihaz kullanımının öğrencilerin gelişimlerini hangi yönlerden etkilediği, öğrencilerin karşı karşıya kaldığı tehlikeler, mobil cihazların bilinçli/bilinçsiz kullanımı, annelerin çocuklarının mobil cihaz kullanımı konusundaki farkındalıkları, çocuklarına yaptıkları bilgilendirmeler ve yönlendirmeler, aldıkları önlemler ve kontrollü kullanım için takip ettikleri yöntemler incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden çoklu durum deseni kullanılmıştır. Veri toplamak için görüşme tekniği takip edilmiş ve konular derinlemesine incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul'da bulunan Kalem Vakfı Okullarının 4. sınıfında okumakta olan 18 öğrencisi ve bu öğrencilerin anneleri oluşturmaktadır. Araştırmada 4. sınıf öğrencilerinin mobil cihaz kullanımları, bu konuda yaşadıkları tecrübeler, annelerin mobil cihaz kullanımı ve çocuklarının mobil cihaz kullanımını takip ve kontrol etme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için öğrenci ve öğrencilerin anneleriyle birebir görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde önceden hazırlanan öğrenci görüşme formu ve anne görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre: Mobil cihaz kullanımı konusunda, annesi tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılan ve bilinçli bir şekilde kontrol edilen öğrencilerin, mobil cihaz kullanımının daha kısa süreli olduğu ve mobil cihaz kullanım amaçlarının daha faydalı alanlar olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, annesi tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılmayan ve bilinçli olarak kontrol edilmeyen öğrencilerin, mobil cihaz kullanım sürelerinin çok uzun olabildiği ve mobil cihaz kullanım amaçlarının çoğunlukla, video seyretme ve oyun oynama olduğu görülmüştür. Bazı annelerin, çocuklarının mobil cihaz kullanımını ciddi bir şekilde takip ettiği, bazılarının takip edememekten rahatsız olduğu ve çaresizlik hissettiği, bir bölümünün ise bunu hiç önemsemediği, her gün aynı şekilde çocuklarını mobil cihazlarla baş başa bıraktıkları, bu durumu değiştirmek için aile düzenlemesi yapılmadığı ya da çocuğun hayatı adına hiçbir plânlama yapmadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, 4th grade students' purposes of using mobile devices and their usage periods, how the use of mobile devices affects students' development, the dangers faced by students, conscious / unconscious use of mobile devices, awareness of mothers about their children's use of mobile devices, information and guidance provided by mothers to their children, the measures they take and the methods they follow for controlled use are examined. Multiple case design, one of the qualitative research methods, was used in the study. Interview technique was used to collect data and subjects were examined in depth. The study group consisted of 18 students who were studying in the 4th grade of Kalem Foundation Schools in Istanbul and their mothers. In the research, one-on-one interviews were conducted with the students and their mothers in order to have information about the use of mobile devices of 4th grade students, their experiences on this subject, the mothers' use of mobile devices and the methods of monitoring and controlling their children's use of mobile devices. In these interviews, the student interview form and the mother interview form which were prepared in advance were used. According to the findings of the research: It was found out that the students who were informed and controlled consciously by their mothers about the use of mobile devices uses them shorter time and in more useful areas. However, it was seen that the students who did not receive the necessary information by their mothers and who could not be controlled consciously could use the mobile devices very long time and they mostly use mobile devices for watching videos and playing games. It was revealed that many mothers were aware of the dangers that their children might experience as a result of using mobile devices, but did not adequately inform and follow their children about conscious and controlled use of mobile devices. It was found that uncontrolled use of mobile devices adversely affected family communication and caused family conflicts and disagreements. It was determined that some mothers were seriously monitoring the use of their children's mobile devices, some were uncomfortable because of being unable to follow, some of them did not care at all, they left their children with mobile devices in the same way every day and in order to change this situation they did not make family arrangements or planning on behalf of the child.