Learners' attitudes towards using apps in English language learning
Öğrencilerin İngilizce öğreniminde mobil uygulama kullanmaya karşı tutumları
  1. Tez No: 726646
  2. Yazar: GÖZDE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretimi (ELT), Mobil Uygulama, Tutum, Yetkinlik, Zorluk, English Language Teaching (ELT), Mobile Application, Attitude, Competency, Challenge
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde kişisel bilgisayarlar (PC) ve akıllı cep telefonları gibi gelişmiş teknolojilerin yaygın şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte mobil teknolojilere geçişte artan bir eğilim bulunmaktadır. Hâlihazırda öğrencilerin büyük çoğunluğunun bir mobil cihazı vardır. Bu nedenle öğrenciler günümüzde mobil öğrenme uygulamaları için tam donanımlıdır. Bu doğrultuda, İngiliz Dili Öğretimi (ELT) için de bir dizi uygulama oluşturulmuş ve kullanılmaya başlanmıştır. Ancak, bu teknolojilerin öğrencilerin öğrenme etkinliklerine olan katkıları her zaman merak ve tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmada akıllı cep telefonları ve/veya tabletler için geliştirilen mobil uygulamaların yabancı dil öğrenmede kullanımının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 136 ortaokul öğrencisinden oluşan bir sınıf uygulaması yapılmıştır. Çalışmada öğrencilere mobil uygulamaların yabancı dil öğreniminde kullanımına yönelik bir ön test uygulanmış ve Duolingo Mobil Uygulaması 4 hafta boyunca sınıf içi ve sınıf dışı İngilizce öğrenimine entegre edilmiştir. Eğitim sonrasında aynı öğrenci grubuna son test uygulanmıştır. Öğrencilere uygulanan ön test ve son test puanlarının istatistiksel analizi sonucunda araştırma bulguları elde edilmiştir. Çalışmanın sonunda, öğrencilere uygulanan eğitimin öğrencilerin teknolojiyi İngilizce öğretiminde mobil uygulama olarak kullanma konusundaki yeterlilik ve inanç düzeylerini olumlu yönde artırdığı, bu konuda deneyimledikleri zorluk seviyelerine ilişkin olumsuz bakış açılarını ise azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin mobil uygulamaya yönelik tutumları ile cinsiyetleri ve kullandıkları cihaz arasında herhangi bir ilişki söz konusu değilken, öğrencilerin tutumlarının sınıf düzeyine göre farklılaştığı ve 8. Sınıf öğrencilerinin daha olumlu bir tutuma sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the widespread use of advanced technologies such as personal computers (PCs) and smart mobile phones, there is an increasing trend in the transition to mobile technologies. Currently, the vast majority of students own a mobile device. Therefore, students today are fully equipped for mobile learning applications. In this direction, a number of applications have been created and started to be used for English Language Teaching (ELT). However, the contribution of these technologies to students' learning activities has always been a matter of curiosity and discussion. This study aimed to examine the use of mobile applications developed for smart mobile phones and/or tablets to learn foreign languages. 136 secondary school students participated in the study. Students were given a pre-test for the use of mobile applications. Duolingo Mobile Application was integrated into English learning in and out of the classroom for 4 weeks. After the training, the post-test was given to the study group. Research findings were obtained as a result of the statistical analysis of the pre-test and post-test scores. At the end of the study, it was found out that the students' use of Duolingo increased the students' level of competence and belief in using technology positively as a mobile application in English learning, and helped to reduce their negative perspectives on the difficulty levels they experienced in this regard. In addition, while there is no relationship between students' attitudes on using mobile apps in English learning and their gender and the type of device they use, it was found out that students' attitudes differ according to grade level and 8th grade students have a positive attitude.