Doğum deneyimi olan ebelerin etik ikilem yaşantıları
Ethical dilemma experiences of midwives WHO have birth experience
  1. Tez No: 587327
  2. Yazar: HAZAL TÜRKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA İLDAN ÇALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: etik ikilem, ebelik, karar verme süreci, doğum, ethical dilemma, midwifery, decision making process, birth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Araştırmada, doğum salonunda çalışan ebelerin doğum takibi sürecinde yaşadığı etik ikilemler ve etik karar verme süreçlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Doğum deneyimi olan ebelerin etik ikilem yaşantılarını konu alan bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde 2017 yılında öğrenim gören ebelik lisanüstü öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırma verileri, katılımcı ebelerin deneyimlerini ortaya koymak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile derinlemesine görüşme yapılarak ve ses kaydı alınarak toplanmıştır. Katılımcı sayısı belirlenen dönemde öğrenim görmekte olan ve araştırma kriterleri dahilinde belirlenen gönüllü 13 ebeden oluşmaktadır. Veriler, içerik analizi ile incelenmiş ve verilerin çözümlenmesinde Nvivo paket programından yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırma verileri çözümlendiğinde, ebelerin doğum salonunda en çok yaşadığı etik ikilemler“hastane yönetimi”,“doğum eylemine yaklaşımda farklılıklar”,“ebe-hekim-hasta iletişimi”,“zor doğum eyleminin yönetimi”ve“yenidoğana yaklaşım”olarak 5 ana tema altında toplanmıştır. Bu etik ikilemlerin oluşma nedenlerinde çeşitli faktörlerin etkili olduğu ve ebelerin etik karar vermede farklı yaklaşımlar gösterdiği görülmüştür. Sonuçlar: Çalışmanın bulguları, ebelerin doğum salonunda çalışırken çeşitli ikilemler yaşadıkları ve bunların çoğunun farkında olduklarını göstermektedir. Ayrıca ebelerin karar verme sürecinde sorumluluk aldıkları ve bu süreçte birçok duyguyu yoğun olarak yaşayarak bu duygularla da başettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the ethical dilemmas and ethical decision-making processes of midwives working in the delivery room. Materials And Methods: Qualitative research method was used in this study which focuses on ethical dilemma experiences of midwives with birth experience. The study was conducted with midwifery graduate students studying at Manisa Celal Bayar University Health Sciences Institute in 2017. The data were collected through a semi-structured interview form in order to reveal the experiences of the midwives and sound records. The number of participants consisted of 13 volunteers studying in the given period and were determined according to the research criteria. Data were analyzed by content analysis and Nvivo package program was used to analyze the data. Findings: When the research data were analyzed, the ethical dilemmas experienced by midwives in the delivery room were grouped under 5 main themes as“hospital management”,“differences in approach to labor”,“midwife-physician-patient communication”,“management of difficult labor”and“approach to newborn”. It was seen that various factors were effective in the reasons of these ethical dilemmas and midwives showed different approaches in ethical decision making. Results: The findings of the study show that midwives experience various dilemmas while working in the delivery room and are aware of most of them. It is also seen that midwives take responsibility in the decision-making process and experience many emotions intensively in this process and deal with these emotions.