Örgütsel sinizmin örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Türk Telekom'da bir uygulama
The effect of organizationnal cinism on organizational commitment: An application in Turk Telekom
- Tez No: 587345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, Örgütsel Bağlılık, Türk Telekom Çalışanları, Organizational cinism, organizational commitment, Turk Telekom Employee
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, Türk Telekom çalışanlarının örgütsel sinizm ve örgüsel bağlılık algıları belirlenmek amaçlanmıştır. Türk Telekom çalışanlarına elektronik ortamda anketler iletilmiş ve geri dönen 226 anket analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, Türk Telekom çalışanlarının ortanın üstü düzeyde örgütsel sinizm ve yüksek düzeyde örgütsel bağlılık algısı içinde oldukları tespit edilmiştir. Buna ek olarak örgütsel sinizmin boyutlarını oluşturan bilişsel, duyuşsal ve davranışsal sinizm ile örgütsel bağlılık arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu da elde edilen bulgular arasındadır. Araştırma sonucunda elde elden bir başka bulgu da bağımsız değişken örgütsel sinizmin bağımlı değişken olan örgütsel bağlılığı negatif biçimde ve anlamlı şekilde (β=0,345) gücünde etkilediği ve örgütsel sinizmin örgütsel bağlılık toplam varyansını %11,9 oranında açıkladığı sonucu olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine organizational cynicism and loyalty commitment of Türk Telekom employees. Electronically prepared questionnaries had been forwarded to Turk Telekom employees and 226 appropriate ones are analyzed. According to the results of the analysis, it is determined that Turk Telekom employees experienceuppermiddle level of organizational cynicism and a high level of organizational commitment. In addition, there is a negative correlation between cognitive, affective and behavioral cynicism and organizational commitment. As a result of the research, another finding from the study is that the independent variable organizational cynicism negatively and significantly affects the organizational commitment which is dependent variable (β = 0.345) and that organizational cynicism explaines the total variance of organizational commitment by 11.9%