İslami finansal araçlar ve bunların muhasebeleştirilmesi
Islamic financial instruments and their accounting
- Tez No: 587355
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansman, Muhasebe, Sukuk, Finansal Piyasalar, Finance, Accounting, Sukuk, Financial Markets
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Ülke ekonomileri için tasarrufların yatırıma dönüştürülmesi çok önemlidir. Atıl halde bırakılan kaynaklar ekonomi içine çekilmelidir. Din, insanların hayat tarzlarına ve yaşama biçimlerine yön verir. Bütün dinlerde faiz yasaklanmıştır. İslam dininde de faiz ve yasaklanmış faaliyetlerle ticaret yapmak gibi nedenlerle insanlar finansal piyasalardaki işlemlerden uzak durmuşlardır. Artan tasarrufların ekonomiye yönlendirilebilmesi için son yıllarda İslami finans piyasalarında çalışmalar yapılmıştır. Klasik finansman araçlarına alternatif olarak yeni ürünler ortaya çıkmıştır. Yeni ürünlerin ortaya çıkması yeni kurumlar, yeni kurallar, yeni standartlar gibi ihtiyaçların doğmasına neden olmuştur. İslam hukuku ve prensiplerine göre faizin yasaklanmış olması ve herhangi bir risk almaksızın ve zarara ortak olmaksızın, sadece kara ortak olmanın İslami prensiplere aykırı oluşu, geleneksel bankacılık anlayışının yanında faizsiz bankacılık modelinin doğmasına ve gelişmesine yol açmıştır. Faizsiz bankacılık sisteminin büyümesi ile birlikte de, faizsiz finansal araçları talep eden kesime yönelik alternatif yatırım araçları geliştirilmeye başlanmıştır. Bu alternatif yatırım araçlarından biri de 'faizsiz bono uygulaması' olarak da nitelendirilen sukuktur. Tüm dünyada etkisini hissettiren 2008 krizinde, İslami finansal piyasaların daha az etkilendiği görülmüştür. Bu piyasaların daha az risk seven kişilere yönelik olması, krizlerden daha az etkilenmesi ve karlılık oranları dikkat çekmiştir. Bu nedenle sadece Müslümanların değil tüm gelişmiş ülkelerde de uygulama alanı bulmuştur. Dünyada ve ülkemizde uygulama alanı bulsa da oran olarak diğer finansal piyasalar ile karşılaşıldığında oldukça az bir orana sahip olduğu söylenilebilir. Bu çalışmamızda alternatif ürünlerin neler olduğu, ortaya çıkan yeni ürünler, yeni konular, yeni standartlar ve muhasebe uygulamaları hakkında araştırmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
İt is very important for the economies of the country to convert savings into investments. The idle resources should be contributed into economies. The religions, shape people lifestyles and the way they live. In all religions, Interest has been forbidden by all the religions. As in other religions, interest is also prohibited by Islam. People have abstained from financial activities in order to protect themselves from engaging in prohibited financial activities. In recent years, studies carried on Islamic financial markets for the purpose of contributing the cumulative savings to the economy. As a result, new financial instruments have been created as an alternative to conventional financial instruments. Need for new corporations, rules, and standards arises due to the emergence of new financial products. The prohibition of interest in Islamic law and principles as well as transactions based on profit sharing only without risk and loss sharing being in contravention of the Islamic principles resulted in the emergence and the development of the-interest free banking model besides the traditional banking model. As the interest free banking system has expanded, alternative investment tools also started to emerge in order to answer the demand for interest-free banking. Sukuk is one of these alternative investment tools which is also known as 'interest-free bond application". In the 2008 crisis, which had an impact worldwide, Islamic financial markets have less been affected. These markets draw attention since they are suitable for risk-averse people. Furthermore, Islamic financial instruments are less affected by crises and high-profit margins. Therefore, they are not only for Islamic countries but also suitable for developed countries. Although it has an application area in the world and Turkey, it has a relatively low ratio compared to other financial markets. In this study, includes investigations of alternative instruments and products, new topics, standards, and accounting practices.