Otizmli bireylerin annelerinin adil dünya inancı ve algıladıkları aile yükü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysing the relation between the people with autism's mothers' just world belief and their perception of family burden
- Tez No: 587358
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Aile Yükü, Adil Dünya İnancı, Autism, Family Burden, Just World Belief
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma otizmli bireylerin annelerinin algıladıkları aile yükü ile genel adil dünya inançları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma İzmir ilinde otizmli bireylere eğitim veren 3 resmi özel eğitim okuluna devam eden 274 otizmli bireyin annesiyle yürütülmüştür. Araştırmada otizmli bireylerin annelerinin algıladıkları aile yükü“Aile Yükü Değerlendirme Ölçeği”, genel adil dünya inançları“Genel Adil Dünya İnancı Ölçeği”ile belirlenmiştir. Kişisel bilgiler araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ile elde edilmiştir. Otizmli bireylerin annelerinin algıladıkları aile yükü ile genel adil dünya inancı arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla pearson momentler çarpımı korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde; Aile yükü ile genel adil dünya inancı arasında negatif yönlü ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel adil dünya inancı ile aile yükünün alt boyutlarından ekonomik yük, yetersizlik algısı, fiziksel yük ve duygusal yük arasında negatif yönlü ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel adil dünya inancı ile aile yükünün alt boyutlarından sosyal yük ve zaman gereksinimi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular ilgili alan yazın ışığında tartışılmış ve yorumlanmıştır. Ayrıca uygulayıcılara ve araştırmacılara ve yönelik bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research had made to reveal the relation between the perceived family burden by autistic individuals' mothers and their just world belief. The research was carried out 3 school that provide training to person with autism in Izmir. 274 mother (who has a child with autism) attended to research. In the study, family burden perception of mother's of person with autism measured by“Family Burden Assessment Scale”, general belief in a just world measured by“General Just World Belief Scale”. The personel information was collected by using“Personel Information Form”which was developed by the researcher. In order to reveal the relation between autistic individual's mothers' perception of family burden and just world belief,“Pearson Product-Moment Correlation Analysis”was applied. When the findings of the research are examined; It is concluded that there is a negative and statistically significant relation between family burden and general just world belief. It is concluded that there is a negative and statistically significant relation between general world belief and sub-dimensions of family burden as economic burden, perception of deficiency, pyhsical burden and emotinal burden. It is concluded that there is no statistically significant relation between general world belief and sub-dimensions of family burden as social burden and time requirement. The findings were discussed and interpreted based on the related literature. In addition, some suggestions were presented to the practitioners and researchers.