Selçuklu Anadolusu'nda gelenek ve görenekler (1075-1318)
Traditions and customs in Anatolian Seljuqs (1075-1318)
  1. Tez No: 587469
  2. Yazar: CANAN KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAZİ OSMAN ÖZGÜDENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçukluları, Gelenek, Görenek, Sosyal Hayat, Doğum, Cenaze, Eğlence, Kutlama, Rutin Hayat, Anatolian Seljuqs, Customs, Traditions, Social Life, Births, Funerals, Entertainment, Celebrations, Daily Routines
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, Türkiye Selçukluları'nda gelenek ve görenekler ana ve araştırma kaynaklara dayanılarak incelenmiştir. Sultanın, devlet adamlarının ve halkın nezdinde var olan gelenek ve görenekler Selçuklu toplumundaki sosyal, kültürel, dini ve toplumsal yapı hakkında bize önemli bilgiler sunmaktadır. Döneminde yazılan eserlerin sınırlı olmasından dolayı kalan boşluklar Türkiye Selçuklu öncesi yazılan Türk kültür ve ananesinden bilgiler içeren eserlerle desteklenmiştir. İncelediğimiz her bir eser, içinde parça parça var olan gelenek ve görenek hakkındaki bilgileri bize sunmaktadır. Araştırmamızda sağlık, eğitim, devlet yönetimi, eğlence, kutlamalar ve rutin hayata dair pek çok bilgi tespit edilmiştir. Bu çalışmada incelenen eserlerle Türkiye Selçuklu sarayında, devlet erkânında ve toplumunda var olan gelenek ve görenek haline gelmiş uygulamalar hem sosyal hem dini hem de kültürel açıdan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on customs and traditions of the Anatolian Seljuq empire by referring to main research resources. The customs and traditions that continued in the eye of the Sultan, government officials and the public gave critical information cultural, religious and social structure. The gaps, due to the limited amount resources that were written during this era, were filled in by sources containing information about Turkish culture, customs and traditions which were written before the Anatolia Seljuqs. Every resource we have examined contained a small piece of information. These sources that were examined encloses information delaing with the issues of health, education, governance, entertainment, celebrations, and daily routine. This research examined the practices that became customs and traditions of government officials and society in the Anatolian Seljuq empire in terms of religious and cultural aspects.