Yetim annelerin kesişimsellik bağlamında mitlere bakışı
Mothers of orphans' point of view on myths in the context of intersection
  1. Tez No: 587569
  2. Yazar: ŞEHADET GERÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yetim anne, kesişimsellik, öteki, mitler, çocuk, evlilik, aile, kimlik, Orphan mother, intersectionality, woman, orphan, myth, other, identity, family, widow
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kesişimsellik kavramı, adı son dönemlerde konmuş olsa da, insanlık tarihinden bu yana insanlarda ve toplumlarda bir ötekileştirme ya da sınıflandırma şekli olarak yerini almaktadır. Birinin, diğerinden farklı olan yanları, onu toplumsal düzlemde öteki yaparken; ötekilerin ortak bir sınıfta buluşması, hayata dönük mücadeleleri ve hisleri benzerlik göstermektedir. Bu tezde, toplumun, tüm dinlerin ve insanlık tarihinin ortak mesajlarından biri olan,“yetim”olarak anılan,“bir başına kalmış”annelere, kesişimsel bağlamda bakarak, onların hayat serüvenlerindeki motifleri incelenmiştir. Kesişimsellik yani çok katlı ayrıcalığa uğrayan bir yetim annenin, kimliği ve mücadelesi üzerinden mitlere bakışı, onları farklı kılan yanları derinlemesine görüşmelerle incelenmiştir. Eş kaybı yaşamış, çocukları yetim kalmış bir annenin; hem anne hem baba olmak zorundayken karşılaşmış olduğu ve maruz kaldığı durumlar; standart bir ailenin, yapısına göre farklılık göstermektedir. Eş kaybından sonra hikâyesindeki değişimin, mitlerin, toplumdaki yerinin ve eklenen kimliklerinin bir araştırması niteliğinde olan bu tez de, nelere tutundukları, umutlarını nasıl yaşattıkları ve kendilerine nasıl bir klavuz seçtikleri anlatılmak istenmiştir. Kendi haklarını koruyabilen, kendi temsiliyetini kendi gerçekleştirebilen kadınların yanı sıra, yok sayılan ya da bir çok sınıfın ötekileştirileni olarak yer alan yetim annelerin, hayat hikâyelerindeki evlilik, çocuk, kader, umut, hayal, çevre konusundaki mitlerin farklı olduğu gözlemlenmektedir. Hikâyemizde seçimlerimizin yarattığı kimlikler ve sorumluluklar haricinde, seçmediğimiz halde maruz kaldığımız, yaşamak zorunda olduğumuz acıların, hayatımızdaki yeri ve bize yaşattığı değişim; psikolojik olmakla birlikte, güçlendiren, farklı kimlikler ve etkiler yaratan bir duruma dönüşmektedir. Bu değişimi, bu konumla birlikte düşündüğümüzde, hayata bakışı mücadelesi ve yaşadığı haksızlıkları avantaja dönüştürebileceği, ruhunu öldürmeden ve kendinden vazgeçmeden yaşayacağı bir hayatı farkettirmek için bir ışık olabilecek konular araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though the notion of intersectionalism,in fact, it has been observed since history of humanity as a form of marginalization or classification in humans and societies. While one of the different aspects of the other making him alternate in social order,the others are in a common class is similar to their struggles and feelings as to life. In this thesis, one of the common messages of society, all religions and human history, referred to as“orphans”,“isolation”mothers with looking at the intersectional context, were examined teir motives in life adventures. Intersectionality, that is, an orphan mother who is subjected to multi-level privilege, her view of myths through her identity and struggle, the sides that make them different, has been examined through in-depth interviews. According to , she has to be both a mother and father in imposed situation,a mother who had lost her husband and whose children were orphaned,It differs from the mother of a family that is socially normal and financial status is a standard. This thesis ensample which is a study of changes after the loss her peers;myths,place in society,and added identity what they hold,how they live their hopes,how they choose a guide. Besides, women who can protect their rights , carry out their own representation ; as well as orphan mother who are ignored or marginalization in many classes, the story about marriage , children,fate,hope,imagination,are observed to be different of orphan mother. In our story, apart from the identities and responsibilities created by our choices, the pain that we have to experience, the place in our lives and the change that it brings to us, which we do not choose, turns into a situation that reinforces, creates different identities and influences, while being psychological. When we think of this change, along with this position, we have explored issues that may be a light to make us realize that the struggle to look at life and the injustices it experiences can turn to advantage and that it will live a life without killing its soul and without giving up on itself.