Tarihsel süreç içerisinde küreselleşmenin ideolojik dönüşümü: Hegemonik güç
The transformation of globalization to globalism throughout the history: Hegomonic power
- Tez No: 587594
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Süreçsel Küreselleşme, İdeolojik Küreselleşme, Uluslararası Sistem, Hegemonya, Globalization, Processual Globalization, Ideological Globalization, International System, Hegemony
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Dünya tarihi, durağan bir düşünce yapısının çok ötesinde değerlendirilmesi gereken bir olgudur. Öyle ki, tarihsel süreç içerisinde yaşanan birçok olay hem öncülünün bir getirisi olmuş hem de ardılına teorik bir zemin hazırlamıştır. İktisadi, kültürel ve siyasal birçok alandaki pratikler belirli bir zeminin üzerine inşa olur. Küreselleşme olgusu da bu şekildedir. Bugün kavramsal olarak çeşitli disiplinler tarafından tanımlanmaya çalışılan küreselleşme, bu tanımlamalar içerisindeki tarihlendirmeden çok daha önceye dayanmaktadır. İçerisinde yaşadığımız dönemde kullanılmakta olan küreselleşme kavramı ideolojik bir temelde betimlenmektedir. Ancak, süreç olarak bu betimlemeye olanak tanıyan unsurlar ve aksiyonlar bulunmaktadır. Bu noktada, günümüzde kullanılan küreselleşmenin tarihsel zemini, bu zemin neticesinde oluşan ideolojik formu anlamak gerekmektedir. Bununla da beraber bahsi edilen ideolojik formdaki küreselleşmenin sebebiyet verdiği çeşitli politikaların uluslararası sistemi belirli ölçüde şekillendirdiği de göz önüne alınmalıdır. Hegemonya olgusu bu çerçevede oldukça önemlidir. Yaşadığımız dünyada meydana gelen tutarsızlıkların, çeşitli kavramsal teorilerin ve tabii ki pratiklerin temelinde yatan hususlardan birisi budur. İdeolojik küreselleşme (globalism) hegemonya olgusunu ortaya çıkarmış ve onu bir güç unsuru haline getirerek, uluslararası sistemi şekillendirme noktasına ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
World history is a phenomenon that should be evaluated far beyond the structure of a still thought. So many incidents in the historical process both have a return on their predecessor and have prepared a theoretical basis for their successor. The practice of economic, cultural and political areas is built on a certain ground. The phenomenon of globalization is as follows. Globalization, which is conceptually defined by various disciplines these days, is based much more before the date of these definitions. The concept of globalization which is used in the period we live in is described in an ideological basis. However, there are element sandactions that allow this depictions as a process. At this point, the historical background of the globalisation used today is necessary to understand the ideological form that occurs as a result of this ground. It should also be taken into consideration that the various policies that are caused by globalization in the ideological form that are mention dare shaping the international system to a certain extent. The phenomenon of hegemony is very important in this context. This is one of the fundamental aspects of the discrepancies occurring in the world we live in, the basis of various conceptual theories and of course the practices. Ideological globalization (globalism) has revealed the phenomenon of hegemony and has reached the point of forming the international system, making it a force element.