The evolution of the shiite politics and militancy in Iraq: The case of Hashd al-Shaabi
Irak'ta Şii siyasi ve milis hareketlerin dönüşümü: Hashd al Shaabı örneği
- Tez No: 587642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hashd Al Shaabi, Irak, Şii İslamcılık, Milis hareketler, Şii Rekabeti, Hashd Al-Shaabi, Iraq, Shiite Islamism, Militia movements, Shiite Rivalry
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
1950'li yılların sonunda batı menşeli ideolojiler ile mücadele etmek ve Şii kitleleri bu mücadele yolunda mobilize etmeyi amaçlayan Irak Şii İslami hareketi, Şii dünyasında en köklü aktivasyon tarihi olan hareketlerden birisidir. Hem Şii toplumunu dönüştürmeyi hem de devlet aygıtına ulaşarak bir İslam devleti kurma amacı taşıyan bu hareket zaman içerisinde tranformasyona uğrayarak bölünmüş ve birbirine rakip birçok siyasal ve milis Şii harekete dönüşmüştür. Irak Şii İslami hareketinin dönüşüm sürecinde Irak devlet aygıtı içerisindeki değişimler etkili olduğu kadar, dönüm noktası sayılabilecek bölgesel gelişmeler de etkili olmuştur. 2014 yılında Irak'ın üçte birini işgal eden fundemantalist organizasyon IŞİD'e karşı, Ayetullah Asli Sistani'nin fetvası ile kurulan Hashd Al-Shaabi ise, IŞİD'e karşı savaşmak gibi ortak bir amaç için bir araya gelseler de Irak Şii İslami hareketinin tarihsel dönüşümü sonucunda ortaya çıkan rakip siyasal ve milis grupların oluşturduğu şenmsiye bir paramiliter organizasyondur. Bu tez bu bağlamda Irak Şii İslami hareketinin tarihsel dönüşüm sürecine odaklanarak bu dönüşümün hetorojen yapıya sahip Hashd Al Shaabi üzerindeki yansımalarını açıklamaya çalışacaktır.
Özet (Çeviri)
The Iraqi Shiite Islamic movement, which aims to combat western ideologies at the end of the 1950s and to mobilize the Shiite masses in this struggle, is one of the most prominent activist movements in the Shiite world. This movement, which aims to transform the Shiite society and to establish an Islamic state by reaching the state apparatus, has been divided and transformed into many Shiite political and militia movements. The changes within the Iraqi state apparatus were influential in the transformation process of the Iraqi Shiite Islamic movement as well as the regional developments that could be considered as a turning point. Hashd Al-Shaabi, formed in 2014, against the ISIS, the fundemantalist organization that occupied one-third of Iraq, is an umbrella paramilitary organization composed of rival political and militia groups that emerged as a result of the historical transformation of the Iraqi Shiite Islamic movement even though its groups gathered for the common purpose of fighting against ISIS. In this respect, this thesis will focus on the historical transformation process of the Iraqi Shiite Islamic politics and will deal with explaining the reflections of this transformation on Hashdi Shabi, which is a heterogeneous organization.