İran's foreign policy towards shiite groups in the Middle East: The case of Lebanon and Iraq
Ortadoğu'da Şii gruplara karşı İran'ın diş politikası; Irak ve Lübnan örneği
  1. Tez No: 451549
  2. Yazar: EMIN YOLCHIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Şiilik, İranlı Şiiler, Velayet-i Fakih, Iraklı Şii gruplar, Lübnanlı Şii gruplar, Shi' ism, Iranian Shiites, Velayat-e Faqih, Iraqi Shia groups, Lebanese Shia groups
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez Irak ve Lübnan'ı temel alarak, Ortadoğu'daki Şii gruplarına karşı İran'ın dış politikasını tartışmaktadır. Bu çalışma, devrim sonrası bölge dinamikleri ve bugüne kadar İran'ın Şii stratejisini analiz etmektedir. İran Irak üzerindeki politik oyunu, Lübnan'da Hizbullah'a desteği, Yemen ve Bahreyn politikaları Iranın çıkarları doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Ayrıca İran dış politikasına Velayet-i Fakih teorisinin etkisi incelenmiştir. Hipotez olarak ortaya bir soru ortaya çıkmakta, İran çoğunluğu Şii mezhebine sahip olan Irak ve Lübnan gibi devletleri nasıl etkiliyor? Kanıt (argüman) olarak İran'ın Irakta ve Lübnan'da siyasi haraketliliği ve Arap Körfezindeki çoğunluğu Şii mezhepli olan Bahreyn ve Yemen gibi devletlerde nüfus etme etkisini sürdürmesini söyleyebiliriz. Diğer yandan, İran Şii mezhepsel kültürel zenginliği Velayet-i Fakih kavramıyla bağdaştırması ve bir norm gibi Şiilere dayatma çabası Iranı bölgede Şiiler için güçlü devlet model görüşünü (vizyon) yaratmıştır. Humeyni devrimini farklı kılan etken, devrime kadar var olan Şia grupları harekete geçirecek etkileyici gücün olmasıydı. İç siyasette normalleşme sürecinden sonra devrim kendi kabuğunda kalamazdı ve normal olarak yayılmaya başladı. Devrim ilkeleri ve Humeyni'nin başarısı ve gücü Irana yakın olan Şii gruplar tarafından kabul gördü. Devrim ilkeleri Körfez ülkeleri dâhil birçok yerde kendisini hissettirmiş oldu. Ayrıca İran, dış siyasi araçlarını mükemmel olarak kullanmaktadır. Yukarıda da bahsi edildiği gibi, İran askeri, kültürel, din, dini eğitim, sosyal yardım, finans ve bu gibi başka siyasi araçlar kullanmaktadır. Bu siyasi araçların uygulanma şekli, Şia gruplarının jeopolitik ve stratejik konumuna göre değişmektedir. Örnek verecek olursak; Azerbaycan, Türkiye, Kuveyt ve bu gibi ülkelerde, Şiileri etkilemek için dini eğitimi siyasi araç olarak kullanmaktadır. Ancak Lübnan, Yemen, Irak, Bahreyn gibi ülkelerde İran güç yöntemini kullanmaktadır. Ek olarak, İran siyasi çıkarı olduğu her bir ülkede, muazzam istihbarı ağları kurmuştur. Öte yandan, Şiilerin yaşadığı yerlere, Yüce Lider tarafından temsilci atanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses Iran's foreign policy against the Shia groups in the Middle East using Iraq and Lebanon as a base. The study analyzes the post-revolutionary regional dynamics and the Shia strategy of Iran until now. Iran's politics in Iraq, is supported by Hezbollah from Lebanon, Yemen and Bahrain politics have been emerged in the interest of Iran. Moreover, the effect of the Velayat-e Faqih theory in Iranian foreign policy was examined. As a hypothesis, a question emerges; how does Iran affect the states like Iraq and Lebanon while the majority of the people are Shia? As an argument, we can say Iran's political activity in Iraq and Lebanon and the continuation of penetration into the states of the Arab Gulf States such as Bahrain and Yemen in that majority of the people are Shia. On the other hand, Iran's reconciliation of sectarian cultural richness with the concept of the Velayat-e Faqih and imposing it on Shiites as a norm had created a strong state model (vision) for the Shiites in the region. The distinctive factor of the Khomeini revolution was the impressive power that will evoke the existed Shia groups until the time of revolution. After the process of normalization of domestic politics, the revolution could not stay in its own shell and began to spread. Revolutionary principles and the success due to the power of Khomeini gained recognition by Shia groups which are close to Iran. Revolutionary principles have made itself felt in many places, including the Gulf States. Moreover, Iran uses its foreign political tools perfectly. As forementioned, Iran uses political tools such as military, cultural, religious education, social support, finance and other political instruments. The usage of these political tools depends on the geopolitical and strategic position of the Shia groups. For example; In Azerbaijan, Turkey, Kuwait and other countries, religious education is used as a political tool to influence Shiites. However, in countries such as Lebanon, Yemen, Iraq and Bahrain, Iran uses the power management. In addition, Iran has established tremendous intelligence networks in every country where it has political interest. On the other hand, the Supreme Leader has appointed representatives to the areas where Shiites live.