Rifampisin ve vankomisin içeren implante nanofiberlerden etkin madde çıkışını etkileyen parametrelerin incelenmesi
Investigation of parameters affecting active substance release from implantable nanofibers containing rifampicin and vancomycin
- Tez No: 587641
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NURTEN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Elektrodöndürme, Kontrollü Salım, Nanofiber, Rifampisin, Vankomisin, Controlled Release, Electrospinning, Nanofiber, Rifampicin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Enfeksiyon hastalıklarının tedavisi sadece sık görülmeleri nedeniyle değil, aynı zamanda antibiyotiklerin bilinçsiz kullanılmasıyla da önemini yıllardır korumaktadır. Günümüzde enfeksiyonlara neden olan organizmaların artan oranda çoklu ilaç direncine sahip olması farmasötik çalışmalarla yeni tedavi rejimlerinin geliştirilmesinin önemini arttırmaktadır. Bu çalışmada; sık görülen ve tedavisinde çeşitli sorunlarla karşılaşılan metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) enfeksiyonlarının tedavisi için enfeksiyon bölgesine direkt olarak ya da ortopedi ve diş hekimliği gibi alanlardaki operasyonlar sırasında enfeksiyon riski bulunan bölgeye profilaktik olarak implante edilebilecek rifampisin-vankomisin yüklü nanofiber formülasyonları elektrodöndürme yöntemiyle hazırlanmıştır. Hazırlanan formüllerin karakterizasyon çalışmaları (DSC, SEM vb.) yapılmış, çözünme hızı deneyleri ile formülasyon ve sistem parametrelerinin etkin madde salımı üzerine etkileri incelenmiş, seçilen ideal formülasyonlar ile in vitro antibakteriyel etkinlik çalışmaları yapılmıştır. Doğrudan enflamasyon bölgesine tatbik edilmek üzere implante sistem olarak hazırlanacak rifampisin-vankomisin nanofiberler ile kontrollü ve uzun süreli lokalize etkin madde salımı sağlanması, rifampisin ve vankomisinin sistemik kullanımlarından kaynaklanan yan etkilerinin azaltılması ve kombine kullanılmaları ile bakterilerdeki antibiyotik direnç gelişiminin engellenmesi ve tek başlarına kullanıldıkları formülasyonlara göre antibakteriyel etkinliklerinin artması ve güç tedavi edilen MRSA enfeksiyonlarının başarılı bir şekilde tedavi edilmesi ve hastanın yaşam kalitesinin artması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The treatment of infectious diseases is not only due to their frequent occurrence, but also because of the unconscious use of antibiotics, the importance of antibiotics for many microorganisms has been preserved for many years. The fact that the organisms that cause infections are increasingly multidrug resistant increase the importance of developing new treatment regimens with pharmaceutical studies. In this study, for the treatment of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) infections, which are frequently encountered and treated with various problems, rifampicin-vancomycin loaded nanofiber formulations prepared by the electrospun method, which can be implanted directly onto the infection zone or prophylactically to the region at risk of infection during operations in areas such as orthopedics and dentistry, were prepared. The characterization studies (DSC, SEM, etc.) of these formulas were made and the effects of formulation and system parameters on the release of active substances with dissolution rate studies were investigated. It is aimed that a controlled and long-term release of active substance with rifampin-vancomycin loaded nanofibers will be prepared as an implanted system to be applied directly to the zone of inflammation; to reduction of side effects caused by systemic use of them, the combination of these antibiotics to prevent the development of antibiotic resistance as a result of their use alone; increased antibacterial activity according to the formulations; to improve success of the treatment of hardly treated MRSA infections and patient quality of life are expected.