Ayna nöronlar bağlamında tiyatroda yabancılaştırma kavramının seyirci üzerindeki etkisi
The effect of the concept of alienation on the audience in the context of mirror neurons
  1. Tez No: 587646
  2. Yazar: BEGÜM ALGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA İSKİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ayna Nöronlar, Empati, Tiyatro, Seyirci, Yabancılaştırma, Mirror Neurons, Empathy, Theatre, Spectator, Alienation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
1990'ların başında yapılan araştırmalar sırasında bazı nöronların şaşırtıcı özellikleri keşfedilmiştir. Gözlem ile etkinleşen bu sistem, gözlemlenen eylemleri aynalamakta ve empati kurmayı sağlamaktadır. Empatinin biyolojik yönlerine ışık tutan ayna nöronların kişilerarası iletişimde de önemli bir rolü vardır. Sahne ve seyirci ilişkisi bağlamında bir iletişim modeli olan yabancılaştırma kavramı, seyircinin oyuncu ile empati ilişkisine karşı çıkmış, ideolojik çerçevede seyircide eleştirel bakışı, duygular yerine akla yöneltmeyi amaçlamıştır. Bu etkiyi sağlamak için sahne üzerinde bazı tekniklere başvurulmuştur. Buradan hareketle ayna nöronların, yabancılaştırma tekniğiyle sahnelenen bir oyun karşısında seyirci üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sahne ve seyirci ilişkisi bağlamında, sahnede sunulan karşısında, seyircide oluşan etkiyi araştırmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Some properties of neurons that have been discovered during research in the early 1990s were amazing. This system, which is activated by observing, observes the actions that provide mirroring and empathy. Light is the biological aspects of empathy. Mirror neurons have an important role in interpersonal communication. Scene and the concept of alienation, which is a communication model in the context of the spectator relationship,the audience opposed to empathy with the actor, in the ideological framework of the audience. The aim of the course is to direct the critical gaze to mind instead of emotions. Some techniques were used on the stage. From this point of view, the effects of mirror neurons on the audience were investigated in a play which was staged by the alienation technique. The aim is to investigate the effect on the audience.