Sübstitüe 2-aminofenol ve hidroksi benzaldehitten türetilen Schiff bazı ile alüminyumun spektrofotometrik tayini
Spectrophotometric determination of the aluminum with Schiff base derived from 2-aminophenol and hydroxy benzaldehyde
- Tez No: 587675
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ DİLEK UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, UV-Görünür bölge spektroskopisi, Soltokromik davranış, Spektrofotometrik tayin, Alüminyum tayini, Schiff base, UV-Visible region spectroscopy, Solvathochromic behavior, Spectrophotometric determination, Aluminum determination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez kapsamında, alüminyum iyonunun eser miktarlarının spektrofotometrik tayini için; sentezlediğimiz ve yapı karekterizasyonu yaptığımız (E)-2-((2-hidroksibenziliden)amino)-4-metilfenol (8S4) ligandı kullanılarak hassas, seçiciliği yüksek ve görünür bölgede absorpsiyon yapan bir kompleks oluşturulmuş ve yeni bir UV-Görünür bölge spektrofotometrik yöntem geliştirilmiştir. Kompleksin optimum pH'ı 5 ve maksimum dalga boyu 407,00 nm'dir. Job metodu kullanılarak kompleks stokiyometrisi belirlenmiş ve metal ligand oranı 1:2 olarak bulunmuştur. Yöntem 0,135-1,079 μg ml-1 konsantrasyon aralığında Lambert Beer kanununa uymaktadır. Kalibrasyon grafiği denklemi ve r2 (korelasyon katsayısı) değeri sırasıyla A=0,0492C (μg 10mL-1) + 0,069 ve 0,9971'dir. Molar absorplama katsayısı ve Sandell hassasiyeti sırasıyla 1,78x104 Lmol-1cm-1 ve 1,516x10-3 μg cm-2'dir. Gözlenebilme sınırı (LOD) 0,0076 μg mL-1 ve tayin sınırı (LOQ) 0,0232 μg ml-1 olarak hesaplanmıştır. Yöntemin seçiciliği incelenmiş ve çok sayıda anyon ve katyonun bozucu etki göstermediği gözlenmiştir. Geliştirilen yöntem iki farklı yapay numunede, içme ve çeşme sularında alüminyum tayinine başarıyla uygulanmıştır. Ayrıca UV-Görünür bölge spektrofotometresi kullanılarak 8S4 ligandının solvatokromik davranışı da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis; a sensitive, highly selective and visible region-absorbing complex has been formed by using synthesized and characterized (E)-2-((2-hydroxybenzylidene) amino)-4-methylphenol (8S4) ligand and a new UV-Vis (Visible region) spectrophotometric method was developed for the spectrophotometric determination of trace amounts of aluminum ion. Optimum pH of the complex is 5 and maximum wavelength is 407.00 nm. The complex stoichiometry was determined using the Job method and the metal ligand ratio was found to be 1:2. The method obeys Lambert Beer's law in the concentration range of 0.137-1.079 μg mL-1. The calibration graph equation and r2 (correlation coefficient) values are A =0.0492C (μg 10mL-1) + 0.069 and 0.9971. The molar absorption coefficient and Sandell's sensitivity are 1.78x104 Lmol-1cm-1 and 1.516x10-6 μg cm-1, respectively. The limit of detection (LOD) and the limit of quantitation (LOQ) were calculated as 0.076 μg mL-1 and 0.023 μg mL-1, respectively. The selectivity of the method was examined and it was observed that many anions and cations did not interfere. The developed method was successfully applied to the determination of aluminum in two different artificial samples, drinking and tap water samples. In addition, the solvatochromic behavior of the 8S4 ligand was investigated by the UV-Visible spectrophotometer.