Popüler kültür bağlamında Türk halk oyunlarında uygulama alanlarının değerlendirilmesi
Popular culture in the context of Turkish folk dances assessment of practice areas
  1. Tez No: 587701
  2. Yazar: ŞEYDA YASEMİN GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, Sahne sanatları, Dans, Popular culture, Performing Arts, Dance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Popüler kavramının en genel anlamı, yaygın bir biçimde beğenilen ve tüketilen olarak ifade edilebilir. Popüler olan, günlük yaşama, günlük yaşamın ihtiyaçlarına cevap veren ve göreceli olarak kısa ömürlü olan her şeyi kapsamaktadır. Günümüzde bireyleri bir araya toplayan ve yönlendiren popüler kültürün yaygınlaşmasındaki başat unsurlar, kitle iletişim araçları, sosyal sanal ortamlar ve geleneğin meta olarak pazarlama ürününe dönüştürülmesidir. Üretim, yeniden üretim ve hızlı tüketim dinamiğinde gelenekselden moderne her alan kent kültürünün gündelik pratiği haline gelmiştir. Yapılan literatür taraması sonucunda halk kültürü, yüksek kültür, popüler kültür, kitle kültürü gibi çeşitli kültür katmanlarının tanımı yapılarak, popüler kültürün özelde geleneksel dansta yarattığı sahneleme anlayışı, dijital uyaranlar, yenilikçi tasarım destekleri ve sürekli değişim talep eden seyircinin (sanat tüketicisi) algıları yorumlanmıştır. Tezde dünya çapında popüler olmuş, dansta disiplinler arası anlayışı benimseyen ve geleneksel eksende gösterimler yapan dans gruplarından kısaca bahsedilmiş, popüler olanı sunma yöneliminde olan topluluklarda bu görsel-işitsel ve teknik etkilerin kullanım biçimleri örneklerle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The general meaning of the concept of 'popular' can be stated as the thing commonly liked and consumed. The popular thing includes everything that has a relatively short life and satisfies daily life and its needs. Today, the main factors in popularization of popular culture that gathers and leads individuals are the mass media, social virtual environments and conversion of tradition into a marketing meta. Every area from traditional to modern within the dynamics of production, reproduction and fast consumption has become daily practice of city culture. As a result of the literature review, the perception of staging created by popular culture in traditional dance, digital stimuli, innovative design supports and the perceptions of the audience (art consumer) demanding continuous change were interpreted by defining various culture layers such as folk culture, high culture, popular culture and mass culture. In the thesis, dance groups that are popular around the world, adopting an interdisciplinary understanding in dance and performing on traditional axis are briefly mentioned and the usage patterns of these audiovisual and technical effects within the communities that have a tendency for presenting the popular are presented with examples.