Çocuk kitaplarında ışık etkileşiminin okuma deneyimine etkisinin araştırılması: Etkileşimli işaret dili alfabesi kitabı vaka çalışması
The effect of light interaction on reading experience of children's books: A case study on interactive sign language book
- Tez No: 587709
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT BURCU TASA YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli çocuk kitapları, Işık etkileşimi, Etkileşim tasarımı, Okuma deneyimi, İşaret dili, Interactive children's books, light interaction, interaction design, reading experience, sign language
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İnteraktif Medya Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, çocuk kitaplarında ışığın bir etkileşim öğesi olarak nasıl kullanılabileceği ve bu etkileşimlerin çocukların okuma ve öğrenme deneyimlerine ne gibi katkılarının olabileceğinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla el işaretleri ve bu işaretlerin oluşturduğu gölgelerle oynanan gölge oyunu ile işitme engellilerin kullandığı işaret dilinin pratikteki benzerliklerinden yola çıkılarak çocuklar için ışık etkileşimli bir işaret dili kitabı örnek uygulama olarak hazırlanmıştır. Amerikan İşaret Dili (ASL)'de kullanılan el işaretleri, temsil ettikleri harflerle birebir benzerlik taşımadıkları, bu dili bilmeyen bir kişi tarafından sezilebilirliği zor olduğu ve kullanımı daha yaygın olan bir işaret dili olduğu için hazırlanan kitapta çocuklara ASL işaret dilinin anlatılması tercih edilmiştir. Bu kapsamda çocukların işitme engelli bir kız olan Nora ve onun en yakın arkadaşı olan gölgesi Aron karakterleri aracılığıyla işitme engelli yaşıtlarıyla nasıl tanışabileceklerini ve birbirlerine isimlerini nasıl aktarabileceklerini anlatan“Hello!”isimli kitabın prototipi İngilizce ve ASL kullanılarak hazırlanmıştır. Kitabın tasarım sürecinde özellikle etkileşim tasarımı bakış açısıyla bir tasarım süreci oluşturulmuş ve kitabın hedef grubuna uygun şekilde geliştirilebilmesi için de kitabın kullanıcıları olan çocuklarla kullanıcı odaklı bir araştırma süreci uygulanmıştır. Araştırma aşamasında çalışmanın ana amacı olan ışık etkileşimlerinin çocukların okuma ve öğrenme deneyimlerine faydası kitabın prototipleri kullanılarak işitme engeli bulunmayan ve iyi derecede İngilizce bilen 10 yaşındaki 20 öğrenci ile test edilmiştir. Bu şekilde Işık Etkileşimli İşaret Dili Alfabesi Kitabı projesinin tasarım sürecinde ve sonrasındaki araştırma sürecinde elde edilen çıktılar ile fiziksel etkileşimli çocuk kitaplarının çocukların okuma ve öğrenme deneyimlerine sağlayabileceği faydalar ve bu tür kitapların tasarımında dikkat edilebilecek hususlar konusunda alana katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to investigate how light can be used as an interaction element in children's books and how these interactions can improve children's reading and learning experiences. For this purpose, a light interactive sign language book for children was designed as an example based on the similarity of the shadow play's signs and the sign language. Due to the fact that hand signals used in the American Sign Language (ASL) do not have a similarity to the letters they represent, and its difficulty to being perceived by a person who does not know this language, it is preferred to describe this more commonly used sign language in this project. In this context, the prototype of the book, of which name is“Hello!”, was prepared using English and ASL, and explaining to children how to get connected with hearing-impaired peers and how to meet each other by means of the story of Nora, a hearing-impaired girl, and her best friend Aron. In the design process of the book, the study has been created especially from the point of view of interaction design and in order to develop user oriented design and research process. The main purpose of the study, which is to understand the effects of light interactions on children's reading and learning experience, were tested by using the prototypes of the book with non-hearing impaired and good English speaking 10-year-old 20 students.