Modernizmin ve postmodernizmin kavşağında: Absürd tiyatro
At the crossroads of modernism and postmodernism: The absurd theatre
- Tez No: 587731
- Danışmanlar: PROF. MERAL TOKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: absürd tiyatro, absürd tiyatroda temalar, absürd tiyatroda biçim, absurd theatre, themes of absurd theatre, tecniques of absurd theatre
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
îki büyük dünya savaşı sonrası toplumlar değişmiş, insanlığın varoluşuna dair sorular akılla açıklanamayacak duruma gelmiştir. Modemizmin insanlara vaat ettiği ilerlemeci görüş sarsılmış ve akla olan güven yitirilmiştir. Savaşların yıkımları, endüstrileşme toplumları dolayısıyla insanları da etkilemiştir. Bu çalışmada modemizmin ve post modemizmin tiyatro sanatına olan etkileri genel olarak incelenmiştir, iki dönem arasında geleneksel tiyatro kurallarına bir başkaldırı olarak ortaya çıkan füturizm, sürrealizm, dışavurumculuk ve dadacılık anlayışının tiyatro üzerinde denenmiş biçimsel özellikleri oyunlar üzerinden örneklerle açıklanmıştır. Değişen toplumlar üzerinden bir kitle insanına dönüşen insan yaşamında ortaya çıkan uyumsuzluk ve iletişimsizlik teması absürd tiyatronun konularını oluşturmuytur. Bu akımlardan etkilenen absürd tiyatronun biçimsel özellikleri ve iletişimsizlik temaları başlıca absürd yazarlar olan Samuel Beckett, Eugene Ionesco, Jean Genet ve Harold Pinter oyunları üzerinde genel olarak incelenmiştir. Temelinde varoluşçu düşüncenin yattığı ve birbirinden bağımsız olarak ortaya çıkan absürd yazarlar ortak özellikler altında toplanmış ve sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the aftermath of the two world wars, the societies have changed in such a way that answering the questions regarding the human existence using solely reason had become impractical. The progressive view that modernism has been promoting to people was shattered and the reliability of reason was lost. The devastations caused by the wars drastically affected individuals as well as whole industrialized societies. In this study, the effects of modernism and postmodernism to the art of theatre were broadly investigated. The proven stylistic properties of the futurist, surrealist, expressionist and dadai就 approaches that have emerged between these two periods as a reaction to the rules of traditional theatre were discussed using several related plays as study cases. The common themes of desperation and the inability to communicate that manifest themselves in the daily lives of common people, which have turned to people in crowds, constitute the main subjects of absurd theatre. The stylistic, characteristics and the theme of an inability to communicate were studied by examining plays written by the most significant playwrights of absurd theatre, namely Samuel Beckett^ Eugene Ionesco, Jean Genet and Harold Pinter. The absurd playwrights whose work focused largely on the idea of existentialism and who have emerged independently were presented under the same classification and a final conclusion was drawn accordingly.