Mitolojik olay ve hikâyelerin metafor ve paradigma olarak yönetim literatürüne kazandırılması
Mythological events and styles be implemented as management literature as metaphor and paradigm
- Tez No: 587756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER OKAN FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Dünya Mitolojisi, Yunan Mitleri, Yönetimsel Metafor ve Paradigma, Mythology, Greek mythology, World Mythology, Administrative Metaphor and Paradigm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnsanoğlunun yüzyıllar boyunca sırrını çözemediği doğa, evren ve tanrısal olayların kendisinde bıraktığı etki sonucunda Mit kavramı ortaya çıkmıştır. Bu açıdan mitler, dünyanın oluşumu, tanrılar ve kahramanlık döngülerini içeren anlatılar olarak tanımlanabilir. Böylece İnsanoğlu, doğanın, evrenin ve insanın yaratmış olduğu her şeyi kişileştirip yorumlayabilme yetisi elde etmiştir. Mitoloji;“Bir din veya bir halkın kültüründe tanrılar, kahramanlar, evren ve insanın yaratılışına dair tüm sözlü ve yazılı efsane birikiminin ve bu efsanelerin doğuşlarını ve anlamlarını yorumlayıp, inceleyen ve sınıflandıran çalışmalar bütünüdür”şeklinde ifade edilmektedir. Birbirinden farklı mitolojik konular bireyde yaratıcı düşünceyi geliştirerek alışılagelmişin dışında farklı bakış açıları ortaya çıkarır. Zengin bir düşünce yelpazesi sunan efsaneler, geçmişte insanların hayatı anlamlandırmasında büyük rol oynamıştır. Yaratıcılığın geliştirilebilir olduğunu düşünürsek farklı bakış açıları sunan mitolojik efsanelerden metaforlar ve paradigmalar yardımıyla örgüt içi yönetimde anlatılmak istenen konunun daha zengin bir yorumla işletme literatüründe ifade edilebilmesi olanağı sağlanır. Mitolojinin her alanda olduğu gibi örgüt içi yönetimle de sıkı bir bağlantı içinde olduğu bu şekilde kendini göstermiş olur. Bu çalışmada kapsamlı bir literatür taraması yapılarak yönetim ve mitoloji ilişkisine yer verilmiştir. Yeni metaforlar ve paradigmalar oluşturarak yönetime aktarmamızda ilham kaynağı olan Yunan mitolojisi karakterleri hakkında bilgi verilmiş ve yeni kavramlar ortaya atılmıştır. Araştırmada literatür taraması şeklinde yapılan betimlemsel bir çalışma metodu uygulanmıştır. Mitolojinin insan yaşamının pek çok yerinde kendini gösterdiği günümüzde, yönetimde de etkisinin olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızın temel amacı, mitolojik olay ve hikayeleri metaforlar ve paradigmalar yardımıyla işletme literatürüne aktararak literatürdeki bu eksikliği gidermek ve literatüre yeni kavramlar kazandırmaktır.
Özet (Çeviri)
İn this study a comprehensive literature survey was applied and the relationship between administration and mythology was given. Information about characters of Greek mythology that inspired us to cite to goverment by creating new metaphors and paradigms is given and new concepts were put forwards. In the study a descriptive survey method was apied that made in form of literature. Mythology that manifest itself in many parts of human life nowadays, is thought that also influenced in management. The main purpose of our study is to convey mythologic events and stories to the business literatüre with the help of metaphors and paradigms and remedy the deficiency in literature, and redound new concepts to literature. The concept of myth emerged as the result of effects of universe and godly events to humankind that humanity has been unable to solve through centures. From this point of view myth can be defined as norrative that comprises the formation of earth, creators and heroic cycles. Thereby, mankind attained the ability of interpret the nature, universe and anything that man have created. Myth is described as the whole of the study of interpreting reviewing and classifying all the verbal and writen mythical acosmolotion of the universe and human creation, the birth and the meaning of these myths. Divergent mythological subjects reveal eccentrical perspective by developing creative thinking an individuas. In the past, Legends that present a wide range of rich thought played a big role in making sense of life.