İlkokullardaki örgüt kültürü ile örgütsel güven arasındaki ilişki
Investigation of the relationship between organizational culture and organizational trust in primary schools
- Tez No: 587757
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, kültür, güven, örgütsel kültür, örgütsel güven, Organization, culture, trust, organizational trust, organizational culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma öğretmenlerin örgütsel güven düzeyleri ile öğretmenlerin örgütsel kültür düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırma Şanlıurfa ilinde gerçekleştirilmiş ve tüm ilkokullarda görev yapan 350 öğretmen ve yönetici ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, örgütsel güven ölçeği ve örgüt kültürü envanteri kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde çarpıklık (skewness) - basıklık (kurtosis) ortalama ve standart sapma değerlerine bakılmıştır. Bağımsız örneklemler t testi, pearson korelasyon testi ve basit doğrusal regresyon testleri uygulanmıştır. İlkokul öğretmenlerinin algılarına göre, örgütsel kültür ve örgütsel güven arasında anlamlı bir ilişki vardır. Araştırmanın genelinde, bazı değişkenlerde örgüt kültürü ve örgütsel güven ölçeklerinde benzer sonuçlar elde edilmiştir. Örgütsel kültürün oluşması için örgütsel güven ortamının oluşması şarttır. Araştırma sonucunda örgütsel güven ortamında çalışanların cinsiyete göre anlamlı olarak farklılık göstermemesi hedeflerin gerçekleştirilmesi sürecinde ortak hareket edilmesinden kaynaklanıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the relationship between teachers 'organizational trust levels and teachers' organizational culture levels. In the research, relational scanning model, one of the quantitative research methods, was used. This research was carried out in Sanliurfa province with 350 teachers and administrators working in all primary schools. Reachable sampling method was used in the study. In addition, personal information form, organizational trust scale and organizational culture inventory were used as data collection tools. The mean and standard deviation values of skewness - kurtosis were evaluated. Independent samples t test, pearson correlation test and simple linear regression tests were applied. As a result of the research, the fact that teachers who work in an organizational trust environment do not show a significant difference with regard to gender might be due to acting together in the process of achieving the objectives. For the formation of organizational culture, the formation of an organizational trust environment is essential. Throughout the research, similar results were obtained in organizational culture scale and organizational trust scale in some variables.