Kadın başkaldırısı bağlamında Meryl Streep'in canlandırdığı rollerin incelenmesi
A study on the roles of Meryl Streep in the context of women's revolt
  1. Tez No: 587819
  2. Yazar: AYŞE GÜNYÜZ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA KAPAN EZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Başkaldırı, Toplumsal Cinsiyet, Feminizm, Meryl Streep, Oyunculuk, Revolt, Social Gender, Feminism, Meryl Streep, Acting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez çalışmasında, ABD'li sinema oyuncusu Meryl Streep'in hayatı, çalışmaları ve oyunculuk yaklaşımı, kadın başkaldırısı bağlamında inceleme konusu yapılmıştır. Başkaldırı olgusunun incelenmesi adına, cinsiyet eşitsizliğinin kökeni, toplumsal cinsiyet kavramı ve bu eşitsizliğe karşı yirminci yüzyılda ortaya çıkan feminist hareket üzerine araştırma yapılmış ve bilgiler verilmiştir. İkinci Bölüm'de cinsiyet eşitsizliği olgusu, tarihsel ve mitolojik düzlemde araştırılmış, ardından toplumsal cinsiyet kavramının oluşumu, kapsamı, ataerkil iktidar ve eril bakış ile ilişkisi incelenmiştir. Varolan toplumsal cinsiyet normları ve değer dizgesine karşı oluşan ve 1900lerin başında ortaya çıkıp 1960larda ikinci dalga olarak yükselen feminist hareket, bu feminist hareketin düşünce ve sanat alanlarındaki yansıması incelenmiş, tiyatro ve sinema sanatlarındaki kadın hareketi ve özelikle sinema sanatındaki kadın algısı ve varlığı üzerine araştırma yapılmıştır. Tezin inceleme yöntemi olarak benimsenen feminist film eleştirisi ele alınmıştır. Tezin Üçüncü Bölümünde, inceleme konusu yapılan Meryl Streep'in yaşam öyküsü kapsamında, çocukluk ve gençlik yılları, üniversite ve oyunculuk eğitimi, tiyatro ve sinema kariyeri ile üzerine ayrıntılı bilgilere yer verilmiş, filmografisindeki tüm filmler sıralanmıştır. Dördüncü Bölüm'de, tezin kapsamına katkı sağlaması adına, Meryl Streep'in dünya görüşü kapsamında, kadın varoluşu ve başkaldırısı üzerine fikirlerine, ayrıca 42 yıldır devam etmekte olan sinema kariyerinde 3 Oscar, 9 Altın Küre kazanmış bir oyuncu olarak, oyunculuğa ve role yaklaşımına dair bilgilere yer verilmiştir. Ardından tezin konusu doğrultusunda, incelemek üzere seçilen 1979 tarihli Kramer Kramer'e Karşı, 1983 tarihli Silkwood ve 1995 tarihli Yasak İlişki filmlerinin prodüksiyonuna ve olay örgüsüne dair bilgilerle birlikte, Streep'in bu filmlerdeki süreçlerine, oynadığı karaktereve role yaklaşımına dair, kadın başkaldırısı olgusu ve feminist eleştiri üzerinden inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the life, work and acting aproach of the American actress Meryl Streep is made a subject of analysis in the context of women's revolt. To analyze the concept of revolt,the origin of gender inequality and feminist movementwhich started to surface in the early 19th century, is studied. In the Second Chapter, the concept of gender inequality is studied in a historical and myhtological basis. Also, the content and formation of gender perception and its connection with the patriarchal power and male gaze is analysed.Feminist movement, which started to form in the early 19th century and resurfaced as Second Wave feminism in the 1960s against the social gender norms and values, and the reflection of this feminist movement in art and thinking is reviewed. Later, a study is made on the women's movement in the art of theatre and cinema, and especially on the presence and perception of women in cinema. Feminist film critique is chosen and described as the method of this thesis' study. In the Third Chapter of the thesis, detailed information is presented on the childhood and early life, college and acting education, theatre and cinema career and filmography of Meryl Streep. In the Fourth Chapter, as an actress with a 42 years of acting career, 3 Oscars and 9 Golden Globe awards, information on Meryl Streep's world view, ideas on women's existence, presence and revolt, acting aproach and method is reviewed. Later, in the direction of the topic, three movies chosen, Kramer vs Kramer of 1979, Silkwood of 1983 and The Bridges of Madison County of 1995 are analysed on the process of Meryl Streep's roles, preparation and shooting process. Her contribution in the film is reviewed and the concept of women's revolt is analysed using the feminist film criticism as a method.