Batı estetik kavramları ışığında minyatür
Miniature in the light of western aesthetic concepts
  1. Tez No: 587830
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sanat Tarihi, Philosophy, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Minyatür, soyut, somut, mimesis, tasavvuf, sanat, estetik, İslâm estetiği, Batı estetiği, miniature, abstract concrete, mimesis, mysticism, art, aesthetic, Islamic aesthetics, Western aesthetics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada amacım, minyatürü tarihsel gelişimi ile birlikte felsefî, dînî ve tasavvufî platformda inceleyerek minyatürün Batı estetik kavramlarında nasıl karşılık bulduğunu araştırmaktır. Küçük boyutta resim anlamına gelen minyatür, varlıkların stilize edildiği, renklerin ve figürlerin tabiatüstü ahenge büründüğü bir zemindir. Oldukça derin geçmişi olan minyatür, hemen hemen her dönemde tabiatüstü görüntüsünü korumuştur. İlk örnekleri, Eski Mısır resimleri olarak değerlendirilmiş olsa da bazı kaynaklarda minyatürün ilk olarak Uygurlarda ortaya çıktığından bahsedilir. Minyatür, tarihsel süreçte eklektik bir üslûp kazanarak gelişen bir sanattır. Yapısı gereği tabiatı işaret ettiğinden somut, varlıkların stilize edilmesinden dolayı ise soyuttur. Minyatürlerde hikâyeler, tarihî olaylar vs. resmedildiğinden, olay örgüsü bulunur ve olayların taklit edilmesinden dolayı mimesis kavramı da dolaylı olarak yer almaktadır. Minyatürdeki yerler, figürler bu dünyadan farklı olarak sonsuz bir dünyayı anımsatır ve bu yönüyle tasavvufî bir anlam kazanır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to investigate how miniature corresponds to Western aesthetic concepts by examining miniature with historical development in philosophical, religious and sufistic platform. The miniature, which means small-sized painting, is a ground in which the entities are stylized and colors and figures embrace the supernatural harmony. The miniature, which has a very deep history, has maintained its natural appearance in almost every period. Although the first examples were evaluated as ancient Egyptian paintings, in some sources miniature first appeared in Uighurs. Miniature is an art developed by gaining an eclectic style in historical process. Because of its nature, it is natural because it refers to nature, and because of the stylization of assets, it is abstract. Short stories, historical events etc. in miniatures. because it is depicted, there is a plot and the mimesis concept is also indirectly due to the imitation of events. The places in miniatures, figures different from this world, remind us of an eternal world and in this respect, they gain a mystical meaning.