Konut dış mekanları ve bu mekanların peyzaj tasarımı yönünden değerlendirilmesi
Residental outdoor spaces and evaluation of these spaces according to landscape design
- Tez No: 101240
- Danışmanlar: PROF.DR. AYLA ATASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Landscape, landscape design, architecture, residential outdoor space, housing landscape. Xll
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
KONUT DIŞ MEKANLARI VE BU MEKANLARIN PEYZAJ TASARIMI YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Farklı konut yerleşmelerine göre dış mekanların özelliklerini inceleyen ve bu dış mekanları peyzaj tasarımı yönünden değerlendiren tez çalışması yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konunun önemi ve ele alınış sebepleri açıklanmıştır. İkinci bölümde, peyzaj, peyzaj planlama, peyzaj tasarımı ve peyzaj mimarlığı ayrı ayrı tanımlanarak, peyzaj tasarımının mimarlıkla ilişkisi malzeme, disiplin, ölçek ve süreklilik kavramları yönünden ele alınmış ve peyzajın mimari tasarıma katkıları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, tarihte peyzaj tasarımının gelişimi, kültürün estetik görüşlere, ihtiyaçlara ve dolayısıyla peyzaj tercihine olan etkisi incelenerek, Batı etkisi almamış, salt Türk kültürünün ürünü olan Türk bahçesinin özellikleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca peyzaj tasarımı kapsamında tasarım ilkeleri çeşitli dış mekan örnekleriyle açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak, peyzajın insan yaşamına katkıları, psikolojik, sosyal ve kültürel gereksinmeler ve fiziksel çevre kontrolünün sağlanması yönünden anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, dış mekan tanımlanarak insanların dış mekanı kullanma biçimlerinin konut yerleşmelerine ve konut yakın çevresine etkisi ele alınmıştır. Bununla birlikte konut peyzajının konuta sağladığı avantajlar ve peyzajın üstlendiği konutun çevreyle ilişkisini kurma, kimlik kazandırma ve yerleşme içerisindeki tüm elemanların koordinasyonunu sağlama fonksiyonları bu bölümün konusunu oluşturmaktadır. Beşinci bölümde, konut dış mekan tasarımıyla ilgili problemlerin çözümünde tasarımcıya yardımcı olacak bilgilerin biraraya getirilmesi amacıyla, farklı tipte konut yerleşmelerinin yakın çevrelerindeki dış mekanlara ait özellikler analiz edilmiştir. Daha sonra da konut peyzajının kent peyzajına katkısı üzerinde durulmuştur. Altıncı bölümde, örnek olarak seçilen toplu konut yerleşmesinde bir komşuluk grubu belirlenerek, buradaki dış mekanlar daha önce tanımlanan peyzaj tasarım ilkeleri ışığında değerlendirilmiştir. Bununla birlikte aynı alanda bir anket yapılarak konut sahiplerinin incelenen dış mekanlarla ilgili düşünceleri ve beklentileri araştırılmıştır. IXYedinci ve son bölümde ise, tez kapsamında yapılan tüm araştırma, analiz ve tespitlerden elde edilen sonuçlar ortaya konulmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda konut dış mekan tasarımı ile ilgili olarak tasarımcıya yardımcı olacak şu öneriler getirilebilir:. Konut tasarımı sürecinde sadece iç mekan yaşantısı düşünülmemeli, dış mekanların da iç mekanların devamı olduğu ve konutu fiziksel ve sosyal yönden tamamladığı göz önüne alınarak tasarım kararlan buna göre verilmelidir.. Dış mekanları düzenlenmemiş ya da eksik bırakılmış bir konut yerleşmesi, insancıl bir çevre oluşumunu engelleyerek sosyal yaşantıyı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu içe dönük (introvert) yaşam şeklinin yaygınlaşmasını önlemek için tasarımcı, sorumluluk alanındaki tüm konut yerleşmesini yaşayan bir bütün olarak ele almalı ve insanların biraraya gelebileceği küçük ölçekli ortak dış mekanlar tasarlamalıdır.. Tasarlanacak ortak dış mekanlar yeterince ilgi çekici olmadığında ve insancıl hale getirilmediğinde, hiç kullanılmayan, boş ve bakımsız alanlara dönüşmektedir. Bunun için dış mekanlar hem mimari elemanları hem de doğal elemanları birarada bulundurmalı, daha da önemlisi bu yerler özellikli bir mekan hissi vermelidir.. Yapılan araştırmalarda, insanların ortak dış mekanlara olan ilgisinin yeme-içme etkinliği bulunmayan ortamlarda, belirli bir düzeyi aşamadığı gözlenmiştir. Bu soruna çözüm olarak, dar mekanlarda dahi kullanılabilecek pratik yiyecek ve içecek (çay, kahve, meşrubat, dondurma vs.) servisi yapabilecek küçük satış noktaları düşünülebilir. Böylece bu ortak dış mekanlar daha ilgi çekici hale getirilebilir.. Peyzaj, doğal elemanlarıyla birlikte yaşayan ve zaman içinde sürekli değişen bir organizmadır. Bu yüzden konut dış mekanları tasarım aşamasından sonra kendi haline bırakılmamalı; kamusal, yarı-özel ve özel dış mekanların bakımı ve yönetimi konulan hemen belirlenmeli ve sorumluluk alanlan kesinlik kazanmalıdır. Böylelikle dış mekanlar sürekli hale getirilerek yaşanılır olma özelliklerini koruyabilirler. Sonuç olarak denilebilir ki, bir yapının iç mekan düzenlemesi ve buna bağlı olarak dış mekan düzenlemesi, çevreyle uyumu gibi konular mimann görevleridir ve başka hiçbir tasanm grubuna devredilmemelidir. Konut yerleşmesi içerisindeki özel dış mekanlar (özel bahçeler) dışında t^im alanlar (yan-özel ve kamusal) mimann sorumluluğu altındadır. Mimar müdahale edebildiği kadarıyla dış mekanlann peyzaj düzenlemesinde önemli bir rol üstlenmelidir. Ancak bu şekilde konut yerleşmesi tanımlı bir çevre haline gelerek kendi kimliğini kazanabilir.
Özet (Çeviri)
RESIDENTIAL OUTDOOR SPACES AND EVALUATION OF THESE SPACES ACCORDING TO LANDSCAPE DESIGN SUMMARY This study aiming to investigate the outdoor spaces of different housing settlements and evaluate these outdoor spaces according to landscape design consists of seven parts. In the first chapter, the importance of the subject, the reasons why this subject is chosen and the purpose of the study are explained. In the second chapter, the concept of landscape, landscape planning, landscape design and landscape architecture are defined. Afterwards, the relations between architecture and landscape design are explained from the aspects of material, discipline, scale and continuity; and the contribution of landscape to architectural design is examined. In the third chapter, the historical development of landscape design, the effect of culture to aesthetic ideas and landscape preferences is explained and characteristics of the Turkish garden are introduced. After that, the design principles are tried to be explained from the viewpoint of landscape design. Lastly, the contribution of landscape to human life from the aspect of psychological, social and cultural needs and ensuring of environmental control are studied. In the fourth chapter, the concept of outdoor space is defined and the effect of the amount of outdoor space use and the way people use the space, to the housing settlements and outdoor spaces are described. Also this chapter covers the advantages of housing landscape and the functions of landscape as relating the house to its surrounding, making it identifiable and coordinating all the elements that form the settlement. In the fifth chapter, the outdoor spaces in residential area are classified according to different types of settlements, in order to create a tool that can be used at every stage in the design process. After that, the role of housing landscape in the urban landscape is discussed. In the sixth chapter, the outdoor spaces of a neighborhood unit in a chosen residential area are evaluated according to the design principles as explained in the third chapter. Besides, a questionnaire is applied to the residents in the same neighborhood and their ideas, attitudes and expectations are tried to be investigated. XIIn the last chapter, the conclusions and some suggestions are discussed. These can be summarized as follows:. Outdoor spaces of a house are the extension of its interior and a designer should be aware of the importance of the outdoor spaces, which complete the house physically and socially.. The lack of outdoor spaces or badly designed and cared spaces around the settlement prevent the formation of a humanized environment and social relationships. It is suggested that, the designer should take a responsibility and effective role in the design of common outdoor spaces in human scale which would help people come together and promote social contact among neighbors.. If the outdoor spaces do not achieve interest and can not be humanized by the designer, they become empty, useless places that cause problem in the course of time. Outdoor spaces should include both the architectural and natural elements and should be designed to produce specific feelings within the user.. It is observed that, if common outdoor spaces do not include the function of eating and drinking, people are not much interested in them. As a solution, it is proposed that designer can include this function as a part of the design by adding small units serving food in a practical way. This could attract more people, especially the children to spend time in common outdoor spaces.. Landscape is an organism living with its natural elements which changes continuously by time; so it always needs care. In residential outdoor spaces, management and ownership is usually a problem. Problems can arise where edges of differing responsibility areas meet, or where overlaps occur. The boundaries of responsibility should clearly be defined and arrangements for ownership and management be made carefully. Lastly, it is difficult to establish the best possible relationships between the elements of structures, open space, natural elements and furnishings, when their design is handled by different people with different backgrounds at different times. So it could be said that the interior design of a structure, the outdoor design and the relation of the structure with its environment are all duties of the architect and should not be assigned to another design group. The architect should take responsibility and effective role in outdoor design in connection with landscape design.