Sultan Mehmed Reşad'ın hayatı (1844-1918)
The life of sultan Memed Reşad 1844-1918
- Tez No: 587832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mehmed Reşad, II. Abdülhamid, İttihat ve Terakki, Rumeli, şehzade, veliaht, Mehmed Reşad, II. Abdulhamid, Union and Progress, Rumeli, prince, crown prince
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Yeni elde edilen belge ve bulgular ışığında Sultan Mehmed Reşad'ın hayatını araştırmayı amaçlayan bu çalışma başlıca üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, Mehmed Reşad'ın şehzadelik yılları yani, doğum yılı olan 1844'den veliaht olduğu 1876 yılına kadar ki geçen zamanda hayatıyla ilgili önemli olayların anlatımı yer almaktadır. Bu dönemde kendisiyle ilgili yeterince bilgi bulunmamaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde veliatlık yılları ele alınmıştır. Özellikle 1876 yılında II. Abdülhamid'in tahta çıkmasıyla başlayan otuz üç yıllık veliahtlık dönemi Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesinde gözetim altında geçmiştir. Üçüncü bölümde ise, padişah olduktan sonra; 1909 yılından vefatına kadar ki yaklaşık on yıllık saltanat dönemi ele alınarak Sultan Mehmed Reşad'ın siyasi kişiliği, verdiği kararlar ve hastalığı ilgili ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir. Bu dönemde gelişen önemli siyasi gelişmeler karşısında fazla adından söz ettiremeyen padişah devletin bütün idaresini İttihat ve Terakki hükümetine bırakmıştır. 1911 yılında gerçekleştirdiği Rumeli seyahati dahi devletin içinde bulunduğu kötü gidişatı engellemeye yetmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to investigate the life of Sultan Mehmed Reşad in the light of newly obtained documents and findings, consists of three parts. In the first part of the study, Mehmed Reşad's narrative of the important events related to his life until 1876, when he was the crown prince from 1844, which was the year of prayer, took place. In this period, there is not enough information about him. In the second part of the study, veliadlı years were discussed. Especially in 1876 II. The thirty-three-year period, which began with Abdülhamid's ascension to the throne, was under the supervision of the Crown Prince of the Dolmabahçe Palace. In the third section, after the sultan; Approximately ten years of the reigning period from 1909 until his death were taken into consideration and detailed information about the political personality of Sultan Mehmed Reşad, the decisions he made and his illness were included. The sultan, who was unable to make a name for himself in the face of the important political developments during this period, left all the administration of the state to the government of Union and Progress. Even in 1911, the trip to Rumelia was not enough to prevent the state.