Tufeyl B. Avf el-Ganei ve şiirleri
Tufayl B. Awf al-Ganawy and his poets
  1. Tez No: 587886
  2. Yazar: MUHAMMED IBRAHIM TOPJI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET TASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cahiliye, Arap, Arap Şiiri, Şair, Tasvir, Ata Tasviri, Pre-Islamic (Jahiliyyah), Arab, Arabian Poet, Poet, Poetry, Description, Horse Description
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada Cahiliye dönemi şairlerinden Ṭufeyl bi Avf el-Ganevî'nin hayatı ve şiirleri incelenmiştir. Giriş bölümü, çalışmanın konusu önemi ve amacı, çalışmanın metodu ve kaynakları Cahiliye dönemindeki Arap yarımadasının edebi, sosyal ve iktisadi durumu ayrıca Cahiliye kelimesinin sözlük ve terim anlamılarınıdan bahsedilmiştir. Birinci bölümde Ṭufeyl b. Avf el-Ganevî'nin hayatı, şairliği ve kabilesi incelenmiştir. İkinci bölüm Ṭufeyl el-Ganevî'nin divanı ve muhteva bakımından şiiri incelenmiştir. Ṭufeyl'in şiirleri; gazel, mersiye, medh ve fahr konulardan ibarettir. Şair, şiirlerindeki zikrettiği sevgililer, sembol olarak görünmektedir. Şairin, methettiği kişi ve kabileleri kendi menfaati için değil kavmi için methetmiştir. Ṭufeyl kendi kavminin atlarıyla övünüp, klasik Arap şiirine yeni bir anlam getirmektedir. Üçüncü bölümde ise şiirler şekil ve üslup bakımından incelenmiştir. Kaside yapısı, kelime dağarcığı, cümle yapıları, anlatım teknikleri gibi başlıklar altında değerlendirilen şiirlerin edebî değerleri tespit edilmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This Study is attempd to anlyse the life and peoms of Ṭufeyl bi Avf el-Ganevî who is one of poets during Pre-Islamic (Jahiliyyah) period. The introduction is deals with the subject, importance, purpose, method and resources of the study; as well as Arabic literature, social and economic conditions in Arabian peninsula during pre-Islamic (Jahiliyyah) period; in addition to the meaning of word“Jahiliyah”in dictionary and idiomatic usage. In the first chapter it is attempted to analyze Ṭufeyl b. Avf el-Ganevî's life, poesy and tribe. Second chapter it is attempted to analyse Ṭufeyl b. Avf el-Ganevî's poems in point of contents. Ṭufeyl's poems are in/about flirtation, dirge, praise and honour. The lovers that the poet advert in his poems are seen as symbols. The poet did not praise people and tribes for personal benefits but for nation. Ṭufeyl has added a new meaning to traditional Arab poetry by praising his tribe's horses. In the third chapter, poems of Ṭufeyl are evaluated with the point of form and language. With the headlines, like composition of qaside and sentences, vocabulary, technics of presentations; we try to determine quality of his poetic.