217 No'lu Ruûs Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Transcription andevalution of Ruus Register Number 217
- Tez No: 587920
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAHİT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ruûs Defteri, atama, tahsisât, bozulma, nizamnâme, Osmanlı kurumları, Ruûs register, assigment, allocation, corruption, regulation, Ottoman İnstitutions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Tez çalışmasının konusunu oluşturan 217 No'lu Ruûs Defteri, Ruûs Kalemi defterlerinden olup belirtilen dönem içerisinde merkezden yapılan atama ve tahsisât işlemleri ile bu işlemler dolayısıyla kurumlarda yaşanan bozulmalar, bu bozulmaların önlenmesine yönelik alınan tedbirler, yeni kurumlar oluşturulması ya da işlevsiz duruma gelen kurumların kaldırılması, kurumların işleyişiyle ilgili olarak yapılan nizamnâme değişiklikleri vs. kısaca Osmanlı kurum kültürü, hakkında önemli bilgiler içermektedir. Tezin transkrip ve özetleme işlemleri tamamlandıktan sonra değerlendirme kısmında tezde bahsi geçen önemli kurumlar hakkında bilgi verilmiş ve bunlarla incelenen metin arasında bağlantı kurulmak suretiyle konunun daha iyi anlaşılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The number 217 Ruûs Register that constitutes the topic of our thesis is one of the ruûs ıtem's Ruûs and contains important information about the Ottoman organizational culture like the assigment and allocation operations made in the center within the specified period and the deteriorations in the institutions due to these transactions measures taken to prevent these deteriorations, the establishment of new institutions or the abolition of disfunctional institutions and changes in the regulations regarding the functioning of the institutions. After the transcript and summarisation procedures are completed, information about the important institutions mentioned in our thesis is given in the section of assesment and a beter understanding of the subject is provided.