The new energy policies in the Eastern Mediterranean: Situation of Turkey's
Doğu Akdeniz'de yeni enerji politikaları: Türkiye'nin durumu
- Tez No: 587956
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT DENİZ TANSİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, gaz, enerji, boru hattı, hidrokarbon kaynakları, Eastern Mediterranean, gas, energy, pipeline, hydrocarbon resources
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı Doğu Akdeniz'de yeni keşfedilen enerji kaynaklarının bölge ülkeleri arasındaki ilişkilere etkisini analiz etmektir. Özellikle Kıbrıs adası ve İsrail açıklarında varlığı tespit edilen hidrokarbon kaynaklarının işlenmesi ve uluslararası pazara ulaştırılmasındaki muhtemel işbirlikleri incelenecektir. Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC), İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır gibi ana aktörlerin potansiyel politika değişiklikleri değerlendirilecektir. Türkiye ve İsrail arasında yapılması muhtemel işbirliği ile oluşacak olan İsrail-KKTC-Türkiye rotasını izleyecek boru hattının Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının Avrupa pazarlarına ulaştırılmasında en ekonomik, güvenilir ve rasyonel yol olduğu sonucuna varılmıştır. Bu potansiyel gelişme realist bir bakış açısından, İsrail'i bölgedeki Türkiye karşıtı bloktan ayırabilir, Liberal bir perspektiften ise her iki aktöre de büyük ekonomik kazançlar sağlayabilir ve yeni işbirliklerinin önünü açabilir. Bu çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde enerji güvenliği kavramı, İkinci bölümde büyük güçlerin enerji politikaları, Üçüncü bölümde bölge ülkelerinin pozisyonları ve Dördüncü bölümde yasal boyut incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this study is to analyze the influence of the newly discovered energy resources in the Eastern Mediterranean region on the relations among regional states. Especially, the potential regional cooperations on exploitation and transfer of the hydrocarbon resources that detected on the coasts of Cyprus Island and Israel will be examined. The possible changes in policies of the main actors, namely Turkey, Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC), Israel, Greece, Southern Cyprus and Egypt will be evaluated. It has been concluded that, a potential cooperation between Israel and Turkey for a Israeli-TRNC-Turkish pipeline could be the most economic(financially feasible), reliable and rational route for transferring of East Mediterranean energy resources to the European markets. From a realist point of view, such a development can separate Israel from the emerging anti-Turkey bloc in the region. On the other hand, from a liberal perspective, it can provide enormous economic benefits to both actors and pave the way for new future cooperations. This thesis consists of 4 main chapters. In the first chapters; the concept of energy security, in chapter 2; the energy policies of the great powers, in the chapter 3; the positions of regional states and in the final chapter the legal dimension are analyzed.