Kişilik özelliklerinin spor markası tercih nedenleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of personality characteristics on the causes of preference of sports brand
- Tez No: 587960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Beş Faktör Kişilik Kuramı, Spor Markası, Marka Tercihi, Personality, Five Factor Personality Theory, Sports Brand, Brand Preferences
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, Kişilik özelliklerinin Spor markası tercih nedenleri üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde okumakta olan 205 erkek ve 95 kadın öğrenci üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, araştırmacı tarafından Beş Faktör Kişilik Ölçeği ve Spor Marka Tercih Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcılar, gönüllülük esasına dayanarak katılmışlardır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 24.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Tekrarlı ölçümler arasındaki farkın belirlenmesinde eşleşmiş grup t-testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, Kişilik özelliklerinin alt başlıkları olan; Dışadönüklük, Uyumluluk, Sorumluluk, Yeniliklere Açık Olma kişilik özelliklerinin Spor Markası tercihleri ile ilişkili olduğu, Duygusal Denge kişilik özelliğinin Spor Marka tercihi ile ilişkisi olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of personality characteristics on the reasons of sport brand preference. In our study, 205 male and 95 female students who are studying at Muğla Sıtkı Koçman University Sports Sciences Faculty have been surveyed. Five Factor Personality Scale and Sports Brand Preference Scale were applied to the participants by the researcher. Participants participated on a voluntary basis. The data obtained from the study were analyzed by using SPSS (Windows 2000) for SPSS. Mean, standard deviation was used as descriptive statistical methods in the evaluation of data. The paired group t-test was used to determine the difference between repeated measurements. As a result, the sub-headings of personality traits; It was found that personality traits of extroversion, compliance, responsibility, openness to innovation were related to Sports Brand preferences, and that Emotional Equilibrium personality trait was not related to Sports Brand preference.