Farklı kredi türleri için banka stratejilerinin oyun teorisi yaklaşımı ile incelenmesi
A game theoretical approach to investigate different type of bank credits
  1. Tez No: 587975
  2. Yazar: PELİN BİLİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun Teorisi, Nash Dengesi, Asimetrik Bilgi, Ters Seçim, Ahlaki Tehlike, Game Theory, Nash Equilibrium, Assymmetric Information, Adverse Selection, Moral Hazard
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmada asimetrik bilgi kavramı ışığında Türkiye'de bankacılık sektörü ile farklı risk durumlarında olan müşteriler arasında kredi kullanımının ne yönde olacağı oyun teorisi yaklaşımıyla incelenmiştir. Türkiye'de bankacılık sektöründeki farklı kredi türleri için kurgulanan oyunun Nash Dengesinin hangi stratejiler bileşimi olarak ortaya çıktığı, konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi olarak kredi türü değiştikçe bankaların da farklı stratejilere yönelip yönelmediği ve aynı şekilde Nash dengelerinin farklı kredi türlerine göre değişip değişmediği incelenmiştir. Kurgulanan oyunun çıktıları incelendiğinde bankalar ve müşteriler arasında iki Nash dengesinin bulunduğu ve bu dengelerin taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerinde ayrı ayrı incelendiğinde değişmediği görülmüştür. Bankalar için Nash dengeleri riskli ve risksiz müşteri gruplarının her ikisine de kredi vermek veya iki gruba da kredi vermemek olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
By the help of the concept of asymmetric information, this study examines the direction in which the use of credits with the customers who has different types of risk status of the banking sector in Turkey has been analyzed by game theoretical approach. In this study also, a hypothetical game is constructed for different types of loans and Nash equilibrium strategies were examined. When the outputs of the hypothetical game are analyzed, it is seen that there are two Nash equilibrium pairs between banks and customers and these equilibrium pairs does not change when the game is examined separately in vehicle, housing and consumer loans. The Nash equilibrium was found to give credit to both risky and risk-free customer groups or not to give credit to either group.