İskandinav ülkelerinin makroekonomik ve ekonomik refah göstergeleri açısından çok kriterli karar verme yöntemleri ile incelenmesi
Investi̇gati̇on of Scandi̇navi̇an countri̇es wi̇th multi̇-cri̇teri̇a deci̇si̇on maki̇ng methods i̇n terms of macroeconomic and economic welfare indicators
  1. Tez No: 587974
  2. Yazar: SERKAN KOÇHİSARLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Refah Devleti, İskandinav Ülkeleri, GINI katsayısı, İnsani Gelişmişlik Endeksi, Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Welfare state, Scandinavia Countries, GINI coefficient, Human Development Index, Norway, Swedish, Denmark, Finland
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülkelerin ekonomik yapıları değerlendirildiğinde, Norveç, İsveç, Danimarka gibi İskandinav ülkeleri refah seviyesi en önde olan ülkeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle bu üç ülke ve ek olarak bir diğer İskandinav ülkesi olan Finlandiya bu çalışma kapsamında incelenecektir. Bu çalışmanın amacı, refah devletleri olan İskandinav ülkeleri olan İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka'nın ekonomik yapılarını incelemektir. Bu bağlamda bu çalışma refah ve refah ekonomisinden bahsedilerek, İskandinav ülkeleri olan İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'ya ait; yönetim sistemi, merkezi hükümet, yerel yönetimler, ülke ekonomisi, din, eğitim ve sağlık konularında detaylı bilgi verilmiştir. Ayrıca tüm yapıları incelenen bu ülkelerle ilgili olarak gözlemlerin sonuçlarına yer verilmiştir. Son olarak İskandinav ülkelerinin GINI katsayıları ve İnsani Gelişmişlik Endekslerine bakılmıştır. Ek olarak bu ülkelere ait bazı ekonomik göstergeler refah göstergesi olarak kabul edilerek istatistiksel olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Scandinavian countries such as Norway, Sweden and Denmark are antagonistic as countries with the highest welfare level when economic structures of countries are evaluated. For this reason, these three countries and, another Scandinavia country, Finland, will be examined in this study. The aim of this study is to examine the economic structures of the Nordic countries of Sweden, Norway, Finland and Denmark, which are welfare states. In this context, this work by mentioning the welfare and prosperity of the economy, the Scandinavian countries Sweden, Norway, Denmark and Finland started; management system, the central government, local government, national economy, religion, detailed information is given on education and health issues. In addition, all structures place is given to the results of observations with regard to these countries studied. Finally, the Scandinavia countries were examined GINI Coefficient and the Human Development Index. In addition, some economic indicators of these countries were accepted as welfare indicators were analyzed statistically.