Qur'anic studies in the British orientalist tradition: The case of Alphonse Mıngana
İngiliz oryantalist geleneğinde Kur'an araştırmaları: Alphonse Mingana örneği
  1. Tez No: 588068
  2. Yazar: SÜMEYYE GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN GÖKKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Alphonse Mingana, Kur'an Araştırmaları, Kur'an Fragmanları, Ortografi, İngiliz Oryantalizmi, Hristiyan Polemikleri, Alphonse Mingana, Qur'anic Studies, Qur'an Fragments, Orthography, British Orientalism, Christian Polemics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tezin amacı, Alphonse Mingana'nın Kur'an'a karşı yaklaşım ve metodolojisini analiz etmek ve İngiliz Oryantalizm geleneğine olan katkılarını bulmaktır. Aynı zamanda bu tez, onun batı akademisine olan etki ve yansımalarına ve İslam dünyasının cevaplarına odaklanmayı amaçlar. Tez üç bölümden oluşur. Birinci bölüm onun biyografik bilgilerine ayrılmıştır. Mingana'nın kişilik ve eğitim arka planını bilmeden, bu çalışma tam manasıyla sonuçlandırılamazdı. İkinci bölümde ise onun Kur'an'a karşı fikir ve yaklaşımları değerlendirilir. Bu tez Mingana'nın Kur'an ve İslam ile ilgilenirken üç ana yaklaşımla bunu yaptığı sonucuna varır. İlk olarak tarihsel eleştiriyi, ikinci olarak linguistik ve metin eleştirisini, üçüncü olarak da polemik ve manipülatif bir yaklaşımı çalışmalarında kullanır. Son olarak, üçüncü bölümde Mingana'nın batı akademisine etkileri ve İslam dünyasının onun çalışmalarına verdiği cevaplar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of thesis is to analyze the methodology and approaches of Alphonse Mingana towards the Qur'an and to find out his contributions to the British Orientalist tradition in the field of Qur'anic Studies. The Thesis also aims to focus on his impact and reflections in Western academia and responses from the Islamic world. The thesis consists of three chapters. The first chapter focuses on his biographical information. Without knowing the personality and the educational background of Mingana, this study will not be fully accomplished. The second chapter evaluates his ideas and approaches on the Qur'an. The thesis found out that Mingana has three main approaches on dealing with the Qur'an and Islam. The first one is historical critical approach, the second one is linguistic and textual criticism approach and the third one is his polemical and manipulative approach in his works. Finally, the third chapter investigates Mingana's impact on the Western academia and responses from Islamic world.