İngilizce öğretmenlerinin konuşma becerisi ölçümüne ilişkin gereksinimleri ve bir hizmet içi eğitim önerisi
A need analysis for English language teachers and an in-service training proposal for testing speaking skills
- Tez No: 588085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SILA AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma becerisi ölçümü, hizmet içi eğitim, İngilizce Öğretmenliği Bölümü lisans eğitimi, testing speaking skill, in-service teacher training, ELT education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu tez çalışması, devlet okullarında çalışan İngilizce öğretmenlerinin konuşma becerisi ölçümü konusundaki yeterliklerini ve yaptıkları uygulamaları belirleyerek, ihtiyaç olduğu anlaşılan konu başlıklarının dahil edildiği bir hizmet içi eğitim taslağı hazırlamayı amaçlamıştır. Bu hedefle, çevrim içi olarak hazırlanmış bir sormaca kullanılmış ve öğretmenlerle bire bir görüşmeler yürütülmüştür. Çalışmaya 41 farklı üniversiteden mezun olarak 69 farklı şehirde görev yapan 519 gönüllü İngilizce öğretmeni destek vermiştir. Elde edilen bilgilerin nicel ve nitel olarak değerlendirilmesi sonucunda, İngilizce Öğretmenliği Bölümlerinde sunulan“Yabancı Dil Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme”dersinin istenilen düzeyde eğitim sağlayamadığı, öğretmen adaylarının“Öğretmenlik Uygulaması”dersinde ölçme ve değerlendirme alanına ilişkin çalışmalara dahil edilmediği bilgilerine ulaşılmıştır. Bunların yanında, İngilizce öğretmenlerinin genel olarak ölçme alanı ve özel olarak da konuşma becerisinin ölçümü konusunda mesleğe başladıkları ilk yıllarda kendilerini yetersiz görürken, hizmet yıllarına bağlı olarak süreç içinde ölçme alanında gelişim gösterdikleri bilgisine ulaşılmıştır. Son olarak da çalışmaya katılan öğretmenlerin konuşma becerisi ölçümü konusunda bilgilerini güncelleyebilmek amacıyla hizmet içi eğitim etkinliğine katılmayı istedikleri anlaşılmıştır. Ulaşılan verilen değerlendirilmesi sonucunda YÖK'ün sunduğu ders içerikleri ve MEB'in uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca, İngilizce öğretmenlerinin konuşma becerisinin ölçümü ve değerlendirilmesi alanına ilişkin ihtiyaçları belirlenmiş ve MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü birimi sorumlularıyla görüşmeler yapılarak öğretmenlerin ihtiyaç duydukları bu başlıkların yer aldığı bir eğitim taslağı hazırlanmıştır. Bu çalışma sonucunda; konuşma becerisinin ölçümü ve değerlendirilmesi alanına ilişkin belirlenen sorunların ve sunulan önerilerin alana katkı sağlayacağına ve hazırlanan bu hizmet içi eğitim taslağının var olan sorunların giderilmesine olumlu etki edeceğine inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to diagnose language teachers' implementation and specify their needs in the field of testing speaking skills. To this end a questionnaire was used and face to face interviews were conducted. 519 volunteer English language teachers who were graduated from 41 different universities and have been working in 69 different cities all around Turkey, participated in the study. Research results show that English language teachers in Tukey are not satisfied with testing and evaluation education given at university level and also practicum courses do not gratify teachers in terms of testing and evaluation practices. Moreover, it is understood that although teachers improve their testing skills as they get more experienced, when they start their teaching career, they fell incompetent in the field of testing. Finally, it is found out that teachers want to participate in an in-service training which aims updating and revising their testing and evaluation proficiency in the field of speaking. Followingly, evaluating the study results qualitatively and quantitatively, some proposals have been put forward both for Council of Higher Education and the Ministry of Education (ME). Finally, some meetings have been conducted with the authorities from ME and an in-service teacher training draft program has been prepared. To sum up, it is hoped that this study helps to overcome some of the problems related to the field of testing and evaluation and contribute the teachers to update and revitalize their testing and evaluation proficiency in the field of speaking.