Hamzanâme (20. cilt, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Nadir Eserler Kütüphanesi), transkripsiyonlu metin, gramer incelemesi, sözlük, indeks
Hamzanâme (Volume 20, the Library of Rare Works, İstanbul University), the analysis of grammar – transcribed textdictionaryindex
- Tez No: 588117
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Hamzavî, Hamzanâme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Hz. Hamza'nın Ģehit edilmesinden sonra Hz. Peygamber'in Hz. Hamza'nın cenklerini anlatmasını istemesi üzerine Sheyb-i Rumî tarafından kıraat edilen sonradan ilk olarak Arap edebiyatında yazıya geçirilen Hamzanâmeler daha sonra Ġran edebiyatında iyice yaygınlaĢmıĢ oradan Türk edebiyatına geçmiĢtir. XIV. yüzyılda Hamzavi tarafından Eski Anadolu Türkçesiyle yazılan Hamzanâme'ler Türk dili ve folkloru açısından çok ayrı bir öneme haizdir. Üzerinde çok az araĢtırma yapılan Eski Anadolu Türkçesi sahasında yazılmıĢ 72 cildi bulunan Hamzanâmelerin bir cildini daha bu alanda çalıĢma yapacakların istifadesine sunmak ve yapılan çalıĢmanın bilim dünyasına kazandırılması amaçlanmıĢtır. Eski Anadolu Türkçesi ile mensur olarak yazılmıĢ Ġstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, 297.9 yer numaralı NEKTY01102 numarada kayıtlı Hamzanâme'nin 20. cildi incelenmiĢtir. Bu çalıĢma; Hamzanâme'nin 20. cildinin transkripsiyon metni, eserin özeti, gramer incelemesi, sözlük, kiĢi adları indeksi, yer adları indeksi, kaynakça ve tıpkıbasım bölümlerinden oluĢmaktadır. Hamzanâmelerle ile ilgili çalıĢmaların tanıtımı yapılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Hamzanameler , read by Sheyb-i Rumi as the first time and written in Arabic Literature later, thoroughly widespread in Iran literature and then from there, passed to Turkish Literature upon the request of The Prophet to tell the fights of Hz. Hamza after his martyrdom. Hamzanameler, witten by Hamzavi in Old Anatolian Turkish in XIV. Century, has a very special place in terms of Turkish language and folklore. Hamzanameler, having 72 bindings and very little searched on and written in the field of Old Anatoilan Turkish, aim to offer one of the bindings to the benefit of those who work in this field and let the studies to be gained to the Science World. Hamzaname's 20th binding, written in prose form of Old Anatolian Language and registered in Istanbul University Literature Department, The Rare Books Library, numbered in NEKTY01102 number 297.9, was investigated. This study consists of transcription of the text, a summary of the work, grammar, phonetics, syntax analysis, dictionary, index of person names, place names index, bibliography and facsimile section of the 20th binding of Hamzaname. The studies related with Hamzaname have been presented Keywords : Old Anatolian Turkish, Hamzavi, Hamzaname