Rekreasyonel açık alanların kullanıcı kısıtlayıcılarının belirlenmesi:Ankara Altınpark örneği
Determination of user restrictions of recreational open spaces:The case of Ankara Altınpark
  1. Tez No: 588122
  2. Yazar: SEMA İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Recreation, Outdoor Recreation, Access to Recreation, City Park
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, açık alan rekreasyonel faaliyetlerine katılımı etkileyen kısıtlayıcıların önem düzeylerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini, Ankara Altınpark'a gelen ziyaretçiler, örneklem grubunu ise parka gelen ziyaretçiler içerisinden tesadüfi örneklem metodu ile seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 284 erkek (56.8) ve 216 kadın (43.2) olmak üzere 500 kişi oluşturmaktadır.Verilerin analizinde Anova ve t testi uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre, araştırmaya katılan kullanıcıların Altınpark'ta rekreasyon etkinliklerine katılımlarındaki kısıtları eğitim durumuna, aylık hane halkı gelirine, iş durumuna ve rekreasyon alanına geliş sıklığına göre anlamlı bir farklılık oluştuğu belirlenirken, cinsiyete, yaşa, rekreasyon alanına ulaşım türlerine ve rekreasyon alanında kalış sürelerine göre anlamlı bir farklılık oluşmadığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Rekreasyon, Açık Alan Rekreasyonu,Rekreasyona Erişim, Kentpark Parkı
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the importance levels of restrictors that affect participation in outdoor recreation activities. The population of the study consisted of the visitors coming to Ankara Altınpark, and the sample group consisted of a total of 500 people, 284 males (56.8) and 216 females (43.2), who were selected by random sampling method and participated in the study voluntarily. One-way ANOVA and İndependent Samples T-test were used for data analysis. When the data obtained were examined; while it was determined that there was a significant difference between the participants participation in recreation activities at Altınpark according to their educational level, monthly household income, job status and frequency of recreation; gender, age, type of Access to recreation area and duration of recreation area did not differ significantly.