Küfür lafızları ve akitlere etkisi
The words of infidelity and their impact on contracts
  1. Tez No: 588136
  2. Yazar: MUHAMMED DERVİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İman, Tekfir, Küfür lafızları, Riddet, Mürted, Akit KÜFÜR LAFIZLARI VE AKİTLERE ETKİSİ, Faith, Tekfir, The words of infidelity, Apostasy, Apostate, Contracts THE WORDS OF INFIDELITY AND THEIR IMPACT ON CONTRACTS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
“Küfür lafızları”, hem fıkıh hem de akîde ile ilgili bir konudur. Küfür sayılan bir lafzı söyleyen kimsenin dinden çıkıp çıkmadığı konusunda hüküm verebilmek için akâid ilmine ihtiyaç duyulmaktadır. İslâm'a girdikten sonra dinden çıkan kimsenin akitlerinin hükmünü öğrenmek için de fıkıh kaynaklarına başvurulur. Bu tez, Müslümanlar arasında yayılan küfür lafızlarını konu edinmesi sebebiyle önemlidir. Müslüman kimsenin son nefesine kadar İslâm üzere yaşaması esastır ve kesin bir bilgi bulunmadıkça onun tekfir edilmesi caiz değildir. Âlimler bu konuda büyük bir hassasiyet gösterilmesini; özellikle kişinin İslâm'dan çıkmasına sebep olacak söz ve davranışlardan kaçınması gerekiğini belirtmişlerdir. Bu sebeple onlar hangi söz ve davranışların küfür sebebi olabileceği konusunda çok büyük gayret sarf etmişlerdir. Bu çerçevede; özellikle İman ve İslam'ın rükünlerinden birini veya dinde bilinmesi zaruri olan şeyleri inkâr ve bunlarla alay etmenin veya bunları hafife almanın küfür olduğunu söylemişlerdir. Küfür lafızlarını açıkça ifade etmekle, alay etmek kastıyla kinaye lafızlarla hafife almak arasında fark olmadığını da belirtmişlerdir. Âlimler bazı lafızların tekfir sebebi sayulıp sayılmayacağı konusunda ise ihtilaf etmişlerdir. Müsluman kişinin kâfir sayılması/irtidad etmiş olması genel olarak onun tasarruflarını; özel olarak ise akitlerini etkiler. Bu etki akitlerin tabiatına göre değişiklik gösterir.
Özet (Çeviri)
The words of infidelity subject is a matter regarding its relation to doctrine, this is due to jurisprudence together; as it relates to the doctrine because it is necessary to refer to the science of faith to know the ruling who came the word blasphemous Is it an apostate outside Islam or not? The Knowledge of sentence which belongs to disbeliefers' behaviour after their conversion from Islam is got by reference to considered jurisprudential resources. The importance of the research comes from the fact that it highlights a serious problem: the spread of the words of infidelity in many of our Islamic societies, the research deals with them in study and discussion manner in terms of judgement with rooting doctrinal, then explaining their jurisprudence effect in contracts. Originally, Muslims are kept on Islam; they could not be judged as disbeliefer without conclusive evidence. Because this is a very sensitive subject especially regarding the necessity to refrain from words and actions which lead to disbelief, scientists did their best in knowing words and actions which may be a reason of Muslims' disbelief. In addition, they agreed that disbelief or cursing or mocking or underestimating one of Islam's (believe) pillars or what is known of belief is necessarily disbelief whether it is explicit or implicit or metaphor with intention to mock or to underestimate or like that.. However, they differed in disbelief decision regarding some words. The reason of their disagreement is disagreement on the disbelief utterance itself. If it is direct, speaker is judged disbeliefer. If it is metaphor, the speaker is not judged as disbeliefer except the speaker intends mockery or underestimating or like that. Disbelief of Muslims affects their behaviour in general and their contracts in particular, and the degree of the influence differs from contract to another according to what the contract depends on.