Yeniden yüzlendirmede kullanılan metotların karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the methods in facial reconsturction
- Tez No: 588143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Antropoloji, Diş Hekimliği, Forensic Medicine, Anthropology, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: adli bilimler, adli antropoloji, fasiyal rekonstrüksiyon, yeniden yüzlendirme, forensic science, forensic anthropology, facial reconstruction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yüz, canlıların dışarıya açılan penceresidir. Genellikle, duyu kabiliyetlerinin gerçekleştirildiği göz, burun, ağız ve kulak gibi elzem organların bir arada bulunduğu bir bölgedir. Yüzün fiziki görünümü, kemik, cilt, deri altı doku, kas ve dişleri içeren anatomik yapıların bir bütünü sonucu oluşmaktadır. Bu yapıların anatomik dizilimi ve şekil farklılıkları sonucu her bir dizilim her bir bireyin birbirinden farklı karakteristiklere sahip bireyler olmasına sebep olur. Detaylı şekilde incelendiğinde her insan yüzünün kendisine has bir takım morfolojik özellikler taşıdığı görülmektedir. Adli bilimlerde, yüz yapısının incelenmesinin ve analizinin kimlik tespiti açısından büyük bir önemi bulunmaktadır. Bireylerin yüz özellikleri üzerinde yapılan çalışmalar ile kimlik tespiti çalışmaları gerek ölmüş bireylerin gerek aranan suçluların gerek hafıza kaybı veya kaybolmuş çocukların ve şahısların tespit edilebilmesi için gereklilik oluşturmaktadır. Yüz morfolojisi üzerinden kimlik tespiti için fasiyal rekonstrüksiyon, kraniofasiyal süperimpozisyon, fasiyal doku kalınlığı ve adli yaşlandırma gibi farklı çalışma alanlarından faydalanılabilir. Bu çalışma alanlarından olan fasiyal rekonstrüksiyon (yeniden yüzlendirme) farklı metotlarla uygulanmaktadır. Fasiyal rekonstrüksiyonda uygulanan bu metotlarla ölmüş bireylerin kafatası üzerinde yapılan çalışmalar sonucu kişinin yüz özellikleri ortaya çıkarılarak kim olduğunun tespiti aşamasında bilgiler vermektedir. Bu tez çalışması ile yeniden yüzlendirmede kullanılmakta olan metotların neler olduğu, uygulamalarının nasıl yapıldığı ve avantajları ile dezavantajları belirlenerek tüm metotların karşılaştırılmaları sağlanarak analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The face is the window of living things. Generally, it is an area on which essential organs such as eyes, nose, mouth and ear where sensory capabilities are carried out are located together. The physical appearance of the face is a result of a combination of anatomical structures including bone, skin, subcutaneous tissue, muscles and teeth. As a result of the anatomical arrangement and shape differences of these structures, each sequence causes each individual to have different characteristics. In detail, it is seen that every human face has a number of specific morphological features. In forensic sciences, the analysis of the facial structure is of great importance in terms of identification. Facial reconstruction, craniofacial superimposition, and forensic aging can be used for identification through facial morphology. Facial reconstruction, one of these study areas, is applied in different ways and methods. With these methods applied in facial reconstruction, morphological features before dead are tried to be understood by revealing the facial features of the individual as a result of the studies on the skull of the deceased individuals. In this thesis, a comparative analysis of all methods will be done by determining what the methods used in the facial reconstruction are, how the applications are made, what are the the advantages and disadvantages.