Yöneticilerin maliyet ve yönetim muhasebesi uygulamalarına yönelik algı düzeylerinin ölçülmesi; Sivas ili örneği
The measurement of perception levels for cost and management accounting applicati̇ons of managers; the example of Sivas provi̇nce
- Tez No: 588154
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi, Sivas Merkez Birinci Organize Sanayi Bölgesi, Cost Accounting, Management Accounting, Sivas First Organized Industrial Zone Firms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ticari işletmelerin en önemli amacı kâr elde etmektedir. Bu amaçla, az maliyetle çok kâr elde etme stratejilerini gerçekleştirirken kusursuz işleyen bir maliyet muhasebesi sistemine ihtiyaç duymaktadırlar. Günümüzün hızla değişen koşulları, artan rekabet ve mamul yaşam süresinin kısalması şartları altında maliyet ve yönetim muhasebesine duyulan ihtiyaç da artmaktadır. İşletme yönetiminin de doğru, güvenilir, şeffaf ve analitik bilgilere duydukları ihtiyaçla beraber maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesinin önemi daha da artmaktadır. Maliyet muhasebesi verilerinden yararlanılarak oluşturulan raporlar, yapılan analizler, yönetim muhasebesi kapsamında değerlendirilerek, işletme yöneticilerine geleceğe yönelik verecekleri önemli kararlara ışık tutmaktadır. Çalışma kapsamında Sivas Merkez Birinci Organize Sanayi Bölgesinde yer alan firma yöneticilerinin maliyet ve yönetim muhasebesi uygulamalarına yönelik algı düzeyleri ölçülmüştür. Veriler IBM SPSS 22 paket programında analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin sonuçlarına göre; işletme yöneticilerin maliyet ve yönetim muhasebesine yönelik farkındalıklarının olduğu görülmüştür. İşletme yöneticilerinin maliyet muhasebesinden elde edilen bilginin gerekliliğine inanmaları, maliyet muhasebesi verilerinden yararlanarak yönetim muhasebesi verileri ışığında daha doğru kararlar almalarını sağlayacaktır. Bu da işletmenin gelecekte daha iyi konuma gelmesini, günümüzün hızla değişen koşullarında ve rekabet ortamında ayakta kalmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The most important purpose of commercial enterprises is to make profit. For this purpose, they need a perfectly functioning cost accounting system while realizing their strategies of making profit with little cost. The need for cost and management accounting is also increasing under conditions of today's rapidly changing conditions, increasing competition and shortening of product life span. Along with the need for accurate, reliable, transparent and analytical information in business management also increases the importance of cost accounting and management accounting. The reports and analyzes made by using cost accounting data are evaluated within the scope of management accounting and shed light on the important decisions they will make for the future. Within the scope of the study, the level of perception for cost and management accounting practices of the managers of business that located in Sivas First Organized Industrial Zone was measured. The data was analyzed in the IBM SPSS 22 package program. According to the results of the data obtained, it was seen that business managers have awareness of cost and management accounting. The their beliefs in necessity of information obtained from cost accounting of business managers will enable them to make more accurate decisions in the light of management accounting data by using cost accounting data. This also will enable the business to reach better position in the future and to be afloat in today's rapidly changing conditions and competitive environment.