Kat mülkiyetinde ortak gider
Common cost within commonhold
- Tez No: 588197
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kat mülkiyeti, Ortak gider, Sorumluluğun kapsamı, İfa, Kanuni ipotek, Property owneship, Common cost, The scope of the responsibiltiy, Perform, Legal mortgage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada“Kat Mülkiyetinde Ortak Gider”konusu işlenmiştir. Sanayileşme ve kentleşme ile birlikte toplu halde yaşamın kaçınılmaz hale gelmesi sonucu Kat Mülkiyeti Hukuku son derece önemli hale gelmiştir. Ülkemizde Kat Mülkiyeti Kanunu ilk olarak 02.01.1966 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kat Mülkiyeti Kanunu yürürlüğe girdiği tarih itibariyle günümüzün güncel ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamaktan uzak kalmıştır. Bu sebeple yargısal içtihatlara, eksiklik ve boşlukları tamamlama konusunda çok sık başvurulmaktadır. Bu çalışmada yeri geldikçe uygulamada yaşanan aksaklıklara değinilmiştir. Çalışmamızda, Kat Mülkiyetinde ortak gider kavramı geniş olarak açıklanmış, ortak gider borcunu doğuran sebepler, kat maliklerinin ortak giderlerden sorumluluğunun kapsamı, ortak giderin ifası ve ifa edilmemesine bağlanan yaptırımlar incelenmiştir. Araştırmamız, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ortak gider bakımından incelenmesi ve gerek uygulamadaki aksaklıklar ve gerekse kanundaki eksiklikler belirtilerek mümkün olduğunca konuya ilişkin fikirlerimizin açıklanması noktasında toplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, which was prepared as a master's thesis in Erciyes University Institute of Social Sciences,“Common Cost within Commonhold”has been handled. Property Law has become extremely prominent with the industrialization and urbanization, as a result of the fact that communal life has become inevitable. In our country, the Law of Property Ownership was first enacted on 01.02.1966. As of the date of its taking effect, the Law of Property Ownership has been far from fully meeting the current needs of today. For this reason, judicial court practices are frequently referred in terms of completing deficiencies and gaps. In this study, the problems experienced in practice are – as the occasion arises – mentioned. In our study, the concept of Common Cost within Commonhold has been explained broadly, as well as the causes of the common cost debt, the scope of the responsibility of the floor owners for the common expenses, the sanctions related to the performance and non-performance of the common expenses are examined. Our research focuses on examining the Law of Property Ownership both in terms of common expenses and explaining our ideas as much as possible by specifying the problems within practices and in the deficiencies of the law.