Ebeveyn yetkinliğine göre duygu yönetme becerileri ilişkisi
Emotion management skills accordi̇ng to parental self-efficacy
- Tez No: 588203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Yetkinliği, Duygu Yönetme Becerileri, Parental self-efficacy, emotions management skills
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, anne ve babaların ebeveyn yetkinlik düzeyleri ile duygu yönetme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya 530'u anne, 302'i baba olmak üzere toplam 832 kişi katılmıştır. Araştırmanın örneklemi Adana ili merkezÇukurova, Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam ilçelerinde okula devam ortaokul öğrencilerinin anne ve babaları olup, örneklem tabakalı ve seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmaya katılan anne ve babalara ait kişisel bilgiler araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”, ebeveyn yetkinliği ile ilgili veriler Demir ve Gündüz ( 2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılan“Ebeveyn Yetkinlik Ölçeği”, duygu yönetme becerileri ile ilgili veriler ise Çeçen (2002) tarafından geliştirilen“ Duyguları Yönetme Becerileri ”ölçeği ile toplanmıştır. Duygu Yönetme becerilerine göre ebeveyn yetkinliğinin farklılaşıp farklılaşmadığını anlamak için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Bunun öncesinde bağımsız değişken olan ebeveyn yetkinliği kategorik değişken haline getirilmiştir. Üç kategoriye ayrılan ebeveyn yetkinlik ölçeği puanları Tek yönlü varyans analizi uygulandıktan sonra gruplar arasında anlamlı bir farklılık çıktığından, farkın hangi gruplar olduğunun anlaşılması için Post-Hoc teknikleri kullanılmıştır. Duygu yönetme becerileri ölçeğinin“sözel olarak ifade edebilme, duyguları olduğu gibi gösterebilme, başa çıkma, öfke yönetimi”alt ölçekleri ile ebeveyn yetkinlik düzeyi puanları aritmetik ortalamaları arasında anlamlı bir fark vardır. Duygu yönetme becerileri ölçeğinin olumsuz bedensel tepkileri kontrol edebilme alt ölçeği ile ebeveyn yetkinlik düzeyi puanları aritmetik ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to examine the relationship between parents ' levels of parental self-efficacy and their skills to manage emotion. A total of 832 people, 530 of them mothers and 302 fathers, participated in the study. The sample of the research are the parents of the middle school students who attend school in Çukurova, Seyhan, Yüreğir and Sarıçam districts of the Central Districts of Adana province, and the sample is determined by stratified and nonselective sampling method. In order to collect data“ Personal Information Form”prepared by the researcher, data on parental self-efficacy adapted to Turkish by Demir and Gündüz ( 2015), validity and reliability studies conducted“parental self-efficacy scale”, data on emotion management skills were collected by Çeçen (2002) with the“emotions management skills”scale. One-way analysis of variance (ANOVA) was conducted to understand whether parental self-efficacy differed according to emotion management skills. Prior to this, parental self-efficacy, which is the argument, was categorised. Post-Hoc techniques were used to understand which groups the difference was from, since parental self-efficacy scale scores divided into three categories showed a significant difference between the groups after one-way variance analysis was applied. There is a significant difference between the“verbal expression, showing emotions as they are, coping, anger management”subscales of the emotion management skills scale and the arithmetic averages of parental self-efficacy level scores. No significant difference was found between the numeracy averages of parental self-efficacy level scores and the ability to control negative bodily responses sub-scale of emotion management skills scale.